Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Zažigaš lahko tudi brez petard!

Bližajo se praznični dnevi, ko se poveča uporaba pirotehničnih izdelkov, zato pozivamo k odgovornemu ravnanju s pirotehniko.

Policisti, zdravniki, društva za zaščito živali, gasilci in mediji skupaj že vrsto let uporabi pirotehničnih izdelkov namenjamo veliko pozornosti. Gotovo so vse naše skupne aktivnosti vplivale na to, da se število nesreč posledično zmanjšuje. A ne bomo zadovoljni, dokler se prazniki ne bodo zaključili brez fizičnih poškodb ljudi in brez s tem povezanih kršitev. Letošnji poziv je še posebej namenjen mladostnikom, kajti petarde niso igrača in njihova nepremišljena raba jih lahko zaznamuje za celo življenje.

 

Čeprav zakonodaja dovoljuje uporabo pirotehnike, pa jo v splošnem odsvetujemo. Če pa si boste praznike vseeno popestrili z uporabo pirotehnike, počnite to varno in uvidevno! Naj vam veselja prazničnih dni ne uničijo poškodbe zaradi pirotehnike.

 

K varni uporabi pirotehničnih sredstev pa pozivata tudi akrobata Filip in Blaž iz F & B Acrobatics, ki podpirata našo letošnjo preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard.

 

Kateri izdelki so dovoljeni in kateri prepovedani?

Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1. kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči. Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

 

Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let.

Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.

 

Kaj je prepovedano?

  • predelovati pirotehnične izdelke zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov),
  • uporabljati pirotehnične izdelke v drugih predmetih,
  • zdelovati pirotehnične izdelke ali zmesi in imeti v posesti take izdelke in
  • preprodajati pirotehnične izdelke.
  •  

Kupujte le originalne izdelke pri pooblaščenih prodajalcih

Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska zakonodaja. Uporabljajte jih le v skladu z navodili proizvajalca, in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja, pomislite pa tudi na živali in okolje.

 

Če uporabljate pirotehniko, izberite kraj, kjer ne boste motili drugih

Ognjemetne izdelke kategorije F1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

 

Pri uporabi pirotehnike ni prostora za alkohol, droge ali objestnost

Pri uporabi ognjemetnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost. Njihova neprevidna uporaba ali celo uporaba v neustreznem psihofizičnem stanju namreč lahko povzroči prehude in nepovratne posledice, ki nas lahko zaznamujejo za vse življenje!

 

Naj se raje iskri okoli vas zaradi toplih objemov in lepih trenutkov. 

Oglejte si tudi