Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Kristina Prašnički iz Veržeja za prleško kvasenico s skutinim nadevom prejela zlato priznanje

Društvo podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, v sklopu občinskega praznika občine Sveti Jurij ob Ščavnici pripravilo drugo državno vizualno in senzorično ocenjevanje prleških kvasenic s skutinim nadevom. Tako je komisija med drugim ocenila 12 izdelkov, ki so jih na ocenjevanje prinesla društva iz severovzhodne Slovenije, saj je šlo za izdelke pripravljene in pečene v krušni peči iz kvašenega testa.
Komisija za ocenjevanje prleških kvasenic je vodila Ema Lančič, ki je dejala, da je imela komisija pri svojem delu težko in zahtevno nalogo, pri čemer so bili vsi izdelki kakovostni, lepi na pogled, okusni in raznoliki. Komisija je pri ocenjevanju izdelkov med drugim ocenjevala zunanji videz, obliko, izgled pečene površine, izvirnost, sredico, barvo, videz, okus, podlago in sam nadev. Ob koncu ocenjevanja so za izdelke podelili bronasta in srebrna priznanja ter tri zlata priznanja, ki sta jih prejeli Pepka Slekovec iz Murščaka in Ema Lančič iz Žihlave. Društvo kmetic Križevci - Veržej pa je predstavljala Kristina Prašnički iz Veržeja, ki je prejela zlato priznanje.

Kot nam je v pogovoru zaupala mojstrica peke prleških kvasenic Kristina Prašnički se s peko ukvarja že dolgih 30 let, pripravo prleške kvasenice jo je naučila mama. V domači krušni peči v Veržeju namreč skoraj vsak teden zadiši po slastnih prleških kvasenicah, krapcih, postržnjačah in domačem kruhu. Peče za svojo dušo za razna družinska praznovanja in za društvene prireditve v Križevcih in v Veržeju. S svojimi izdelki pa tudi gre večkrat na ocenjevanja. Z leti si je pridobila veliko znanja in izkušenj, kajti vsak ki poskusi njene prleške dobrote še vedno rad poseže po njih. Za peko izdelkov ima svoj skrivnostni recept, kakor tudi posebne domače sestavine, ki jih ne zaupa nikomur. Upamo lahko samo, da bo iz njene krušne peči prišlo na mize še veliko dobrih, slastnih in okusnih prleških dobrot. Sicer pa ko Kristina speče izdelek, ga položi na lesen lopar, ga razreže in še toplega postreže.


Besedilo: Jože Žerdin  s spletne strani www.prlekija-on.net
Fotografija: www.prlekija-on.net

Oglejte si tudi