Logo MojaObčina.si

Veržej

JUTRI
11°C
-2°C
ČE.
13°C
2°C
Deli
1198

Slovesno ob 150-letnici rojstva dr. Franca Kovačiča

Veržej 09.03.2017

Dr. Franc Kovačič, veliki teolog, filozof in zgodovinar, se je rodil pred 150 leti v Veržeju. Zavod Marianum Veržej, Občina Veržej, Splošna knjižnica Ljutomer in Pokrajinski arhiv Maribor smo združili moči in ob tem jubileju pripravili bogat duhovno-kulturni večer njemu v čast.

Slavje se je začelo v župnijski cerkvi, kjer je murskosoboški škof ordinarij dr. Peter Šumpf ob somaševanju salezijancev, zbranih na duhovnih vajah, daroval daritev svete maše za dobrotnike Marijanišča. V homiliji je izpostavil veličino prleških mož, ki so odločno krojili duhovno, kulturno in politično zgodovino tega dela Slovenije, med njimi tudi Franc Kovačič. Prav po njihovi zaslugi danes govorimo in molimo slovensko.

Kulturni program se je nadaljeval v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum, ki je po besedah mnogih odličen naslednik Kovačičevega Marijanišča. Prvi govornik, g. Anton Ratiznojnik iz Pokrajinske knjižnice Ljutomer je bogato opisal Kovačičevo znanstveno in diplomatsko delo, kar lahko danes občudujemo v delovanju zgodovinskih ustanov v Mariboru in okolici. A najpomembnejša Kovačičeva odličnost je po Ratiznojnikovem mnenju njegova človeška in duhovna veličina.

Nekdanji vrhovni predstojnik salezijanske družbe in 9. don Boskov naslednik Pascual Chávez se je pridružil čestitkam in občudovanju velikega moža, ki je bil tudi zaslužen za prihod salezijancev v ta del tedanje Evrope. V svojem govoru se je sprehodil po generacijah od druge svetovne vojne pa do danes. Z njemu lastnim čutom pravega don Boskovega salezijanca ni obupal nad današnjimi mladimi, temveč je izpostavil nove vzgojne izzive in pristope, da današnji mladi ne bodo le gledalci, temveč ustvarjalci novega sveta, ki bo njihov.

Polna Kovačičeva dvorana je ob glasbenih točkah učenk Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer prijetno okušala kulturne slaščice, ki sta jim prijetni začetek in zaključek dodala direktor Marianuma Peter Pučnik in župna Občine Veržej Slavko Petovar. Visoki gostje, salezijanci in domačini so se še dolgo zadržali na hodnikih Marijanišča ob kramljanju in ogledu Kovačičevih izvirnih dokumentov in predmetov, ki jih je ob tej priložnosti razstavil Pokrajinski arhiv Maribor.

Besedilo:  iz spletne strani www.marianum.si
Fotografije: Marko Suhoveršnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!