Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
5°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Predlaganje članov volilnih odborov za izvedbo volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija 2024

Predsednica Republike Slovenije je z Odlokom o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament razpisala volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Za dan glasovanja je določena nedelja, 9. junij 2024.


Na podlagi 41. člena Zakona o volitvah v državni zbor lahko politične stranke in lokalne skupnosti, najkasneje v petnajstih dneh po razpisu volitev, dajo svoje predloge za imenovanje predsednika in članov volilnega odbora ter njihovih namestnikov. Pri imenovanju članov volilnih odborov se najprej upoštevajo predlogi političnih strank, s katerih list kandidatov so bili na zadnjih volitvah v državni zbor izvoljeni kandidati, in sicer po vrstnem redu glede na število izvoljenih kandidatov pri čemer v primeru enakega števila odloči žreb, nato pa predlogi drugih političnih strank in lokalnih skupnosti ter njihovih delov, tako da je zagotovljena politično pluralna sestava volilnih odborov.

Pri izvedbi volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. 6. 2024, morajo okrajne volilne komisije vaše predloge za imenovanje predsednika in članov volilnega odbora prejeti najpozneje do torka, 26. 3. 2024. 


K vsakemu predlogu za imenovanje člana volilnega odbora je treba priložiti tudi njegovo soglasje (v prilogi). Obrazec je dostopen tudi na spletni strani DVK: https://www.dvk-rs.si/volitve-in-referendumi/evropski-parlament/volitve-evropskega-parlamenta/volitve-v-evropski-parlament/

Oglejte si tudi