Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
7°C
SOB.
24°C
7°C
Oceni objavo

OBVESTILO POLICIJSKE UPRAVE MURSKA SOBOTA

Stanje prometne varnosti se je v lanskem letu na pomurskih cestah poslabšalo – aktivnosti in nasveti za varnejšo udeležbo v cestnem prometu

V obdobju od leta 2013 do 2021 je v prometnih nesrečah na cestah v Pomurju umrlo 49 udeležencev in sicer 5 kolesarjev, 10 pešcev, 9 potnikov, 7 voznikov motornih koles, 15 voznikov osebnih avtomobilov,  2 voznika mopeda in 1 voznik tovornega vozila.

V letu 2021 je bilo na območju PU Murska Sobota obravnavanih za 22,4 % več prometnih nesreč kot v letu 2020 (847/692*). V prometnih nesrečah je 9 (6) udeležencev izgubilo življenje, 36 (34) jih je bilo hudo in 317 (228) lahko telesno poškodovanih. Poslabšanje varnosti nekaterih kategorij udeležencev v prometnih nesrečah: kolesarji udeleženi v 82 (68) prometnih nesrečah, 1 (2) mrtev, 6 (9) hudo telesno poškodovanih. Od 82 prometnih nesreč so jih kolesarji povzročili 54 (40). Še posebej v letu 2021 izstopa najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu - pešci. V 16 prometnih nesrečah jih je 5 umrlo, 5 je bilo hudo in 5 lahko telesno poškodovanih.

Še vedno pa se na pomurskih cestah vsaka peta prometna nesreča zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, v vsaki osmi pa je prisoten alkohol. V povprečju je vsak 35 odrejeni preizkus alkoholiziranosti, pozitiven.

V Policiji si prizadevamo, da bi s svojim delom, tj. stalnim in kontinuiranim nadzorom izboljšali varnost cestnega prometa. Zato bomo v prihodnjih dneh še bolj okrepili svojo prisotnost v prometu. Ob vseh že načrtovanih aktivnostih bodo tako policisti ob rednem delu povečali nadzor cestnega prometa, ki bo usmerjen v najbolj pogoste in problematične dejavnike najhujših prometnih nesreč, kot sta denimo prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola.

Policisti ponovno pozivamo vse udeležence v cestnem prometu vozite previdno ter zbrano, hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti,  uporabljajte varnostne pasove, med vožnjo ne telefonirajte in vozite trezni. Posebna pozornost naj bo namenjena pešcem, kolesarjem in voznikom enoslednih motornih vozil.  Le na tak način bo vsak dal svoj prispevek k večji varnosti na naših cestah.

(* podatki za leto 2020)

 

Policijska uprava Murska Sobota

Oglejte si tudi