Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

ZDRAVJE V OBČINI 2023

Prikaz Zdravje v obcini 2023 je namenjen pregledu kljucnih kazalnikov zdravja v obcini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprecjem. Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje. S prikazom zdravstvenega stanja želimo spodbuditi deležnike na lokalni ravni, zlasti odlocevalce, pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev. Podatke za vse slovenske obcine, dodatne gracne prikaze in denicije kazalnikov najdete na spletni strani http://obcine.nijz.si. Vec podatkov o zdravju pa lahko najdete na spletni strani https://podatki.nijz.si.


NEKJA DEJSTEV O ZDRAVJU V OBČINI

Zdravstveno stanje in umrljivost

- Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprecno 26,2 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 19,4 dni.

- Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil višji od slovenskega povprecja, za sladkorno bolezen pa nižji* od slovenskega povprecja.

-  Stopnja bolnišnicnih obravnav zaradi srcne kapi je bila 1,6 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,0.

-  Pri starejših prebivalcih obcine je bila stopnja bolnišnicnih obravnav zaradi zlomov kolka 4,7 na 1000, v Sloveniji pa 6,4.

-  Delež uporabnikov pomoci na domu je bil nižji* od slovenskega povprecja.

-  Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 25 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 18.

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA ZDRAVJE IN PREVENTIVA

-  Telesni tnes otrok je bil blizu slovenskemu povprecju.

-  Stopnja bolnišnicnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 0,1 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,1.

- Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzrocitelji je bil nižji* od slovenskega povprecja.

- Odzivnost v Program Svit - presejanju za raka debelega crevesa in danke je bila 68,8 %, v Sloveniji pa 63,4 %.

- Presejanost v Programu Zora - presejanju za raka maternicnega vratu je bila 72,6 %, v Sloveniji pa 71,7 %.




Oglejte si tudi