Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
10°C
6°C
Oceni objavo

Nadomestilo plače prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu 2023

Na podlagi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, lahko delodajalci na Upravo za zaščito in reševanje ponovno vložijo zahtevke za povračilo nadomestila plače delavca oziroma prostovoljca, ki so bili vloženi in zavrnjeni do začetka veljavnosti Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023.

Prostovoljec, ki je opravljal prostovoljsko delo v okviru prostovoljske organizacije, ima pravico do plačane odsotnosti z dela največ sedem delovnih dni zaradi odpravljanja posledic poplav. Prostovoljec izkazuje upravičenost do odsotnosti na podlagi potrdila prostovoljske organizacije (organizacija, ki izdaja potrdilo, mora biti vpisana v Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom pri AJPES) o opravljenem prostovoljskem delu ali potrdila o opravljenem prostovoljskem delu občine ali občinskega ali regijskega štaba Civilne zaščite ali prostovoljnega gasilskega društva ali na podlagi delovnega naloga iz aplikacije Poplave 2023. Nadomestila plač teh prostovoljcev bo v celoti izplačala URSZR.

Pravico do plačane odsotnosti z dela za največ sedem delovnih dni je možno izkoristiti do 31. decembra 2023.

Zahtevek za povračilo nadomestila plače vloži delodajalec na URSZR, prek Uprave za javna plačila, kot e-račun in mora vsebovati:

  • e-račun vlagatelja zahtevka, skupaj s prilogami v elektronski obliki:
    • izpolnjen in podpisan obrazec zahtevka (P-1), ki ne sme obsegati več kot za sedem delovnih dni, ki je priloga te informacije,
    • potrdilo o udeležbi na prostovoljskem opravljanju nalog pomoči ob poplavah v avgustu 2023, ki ga izda prostovoljska organizacija ali občina, občinski ali regijski štab Civilne zaščite ali prostovoljno gasilsko društvo ali delovni nalog iz aplikacije Poplave 2023.

Skenirane priloge obrazca P1 in potrdila prostovoljske organizacije so lahko le v obliki PDF (.pdf) z resolucijo skeniranja 200x200dpi ali 300x300dpi (slike in fotografije: jpeg., jpg., ali tiff., za priloge niso dovoljene).

Obrazec - zahtevek za nadomestilo plače.

Foto: Rok Močilnikar, Trzin

Oglejte si tudi