Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Subvencioniranje cepljenja proti HPV za dečke od 6. do 9. razreda osnovne šole

Subvencioniranje cepljenja proti HPV za dečke od 6. do 9. razreda osnovne šole

Občina Trzin je v letošnji predlog Rebalansa uvrstila tudi sredstva za preventivne programe, in sicer sredstva za cepljenje dečkov od 6. do 9. razreda osnovne šole proti humanemu papiloma virusu (HPV), ki so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu in drugih spolnih bolezni. Sredstva so na voljo do porabe.

Človeški papilomavirusi (okrajšano HPV) so velika družina virusov. Poznamo okoli 200 genskih različic, od katerih jih četrtina povzroča najpogostejše spolno prenosljive okužbe. Prenaša se z neposrednim stikom kože ali sluznice pri spolnih odnosih in drugih intimnih stikih. Ker so HPV zelo kužni, se z njimi okuži (vsaj enkrat v življenju) večina spolno aktivnih žensk in moških. Večina okuženih običajno nima prav nobenih težav in zato lahko nevede širijo okužbo.

Pri obeh spolih lahko dolgotrajna okužba z nevarnimi genotipi povzroči predrakave spremembe in raka na spolovilih, zadnjični odprtini in v ustnem žrelu. Nekateri tipi HPV povzročajo trdovratne in ponavljajoče se genitalne bradavice, kožni genotipi pa povzročajo tudi različne vrste kožnih bradavic enako pri obeh spolih.

Tudi dosledna uporaba kondoma ne zaščiti popolnoma pred okužbo s HPV. Tudi moški lahko utrpijo posledice zaradi okužbe s HPV, poleg tega pa so prenašalci okužbe, zato je pomembno, da so v cepljenje vključeni tudi dečki.

Dobrobit tega cepljenja za zajezitev okužb s HPV pri dečkih je enako pomembna kot pri deklicah. Stroka je enotna, da se v primeru, da enakopravno cepimo oba spola zaščita proti virusu neprimerno izboljša. Cepljenje obeh spolov je pomembno tudi z vidika kolektivne imunosti, torej da je cepljen tako velik del ljudi, da so pred okužbo zaščiteni tudi necepljeni.

Cepljenje za oba spola že izvajajo v nekaterih državah (Avstraliji, Kanadi, ZDA, Švici, Avstriji, na Hrvaškem, Češkem, ponekod v Nemčiji in Italiji, na Novi Zelandiji, v Južni Koreji, Argentini, Izraelu, Katarju, Trinidadu in Tobagu) in tudi v Sloveniji nekatere občine že sofinancirajo cepljenje za dečke. Cepljenje obeh spolov je pomembno tudi z vidika kolektivne imunosti, torej da je cepljen tako velik del ljudi, da so pred okužbo zaščiteni tudi necepljeni.

Za cepljenje se je potrebno naročiti pri izbranem pediatru vašega otroka. V kolikor vaš izbrani pediater ne deluje v Zdravstvenem domu Domžale, pokličite telefonsko številko 01/7245 275, kjer boste prejeli vse potrebne  informacije.

Zdravstveni dom Domžale in Občina Trzin

Oglejte si tudi