Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Obvestilo o objavi pobude - DPN za nadgradnjo železniške proge Ljubljana Šiška-Kamnik Graben

Občane seznanjamo, da je Ministrstvo za okolje in prostor, kot pripravljavec državnih prostorskih načrtov, objavilo pobudo za pripravo državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge št. 21 Ljubljana Šiška - Kamnik Graben. V času objave pobude, od 21. januarja, do 22. februarja 2021, lahko zainteresirana javnost ministrstvu posreduje predloge in pripombe na objavljeno gradivo. Način zbiranja predlogo in pripomb je razviden iz javnega naznanila.

Povezava do pobude:

Državni prostorski načrt za nadgradnjo železniške proge št. 21 Ljubljana Šiška - Kamnik Graben | GOV.SI

Nadgradnja kamniške proge med drugim zajema nadgradnjo obstoječega tira, gradnjo vzporednega tira, preureditev postaj in postajališč in elektrifikacijo, zasnova pa praviloma sledi obstoječi progi. Nov potek dvotirne proge med železniškim postajališčem Ljubljana Ježica in železniško postajo Ljubljana Črnuče. Nadgradnja bo omogočala vlakom vožnjo s hitrostmi do 100 km/h ter 15-minutni takt potniških vlakov.

Z nadgradnjo proge in izboljšanjem vozno-tehničnih elementov železniških tirov se bodo bistveno izboljšali tudi potovalni časi, saj bodo lokalni vlaki med Ljubljano in Domžalami lahko prišli namesto v 25 v 19 minutah, do Kamnika pa namesto v 45 v 34 minutah.

Začetek gradnje je okvirno predviden v letu 2027, gradnja naj bi predvidoma trajala 3-4 leta.

V letu 2021 sledi objava javnega naročila za pripravo strokovnih podlag za državni prostorski načrt in državnega prostorskega načrta. Časovni načrt temelji na možnih rokih priprave prostorske in projektne dokumentacije, pri čemer je potrebno upoštevati, da v zvezi z opredeljenimi roki obstajajo tudi določena tveganja.

Oglejte si tudi