Trebnje

DANES
20°C
9°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Kresovanje v Brezi

V ponedeljek, 23. junija, ob 21. uri je pri cerkvi svetega Janeza Krstnika v Brezi TŠKD Štefan priredilo »Tradicionalno kresovanje v Brezi«. Po pozdravnem nagovoru predsednika TŠKD Štefan je sledil krajši kulturni program. Naše članice in člani pa so za obiskovalce pripravili slastno pecivo in pijačo.

 

Od poletnega solsticija dalje sonce pojema, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. Kresove so netili na vrhovih hribov, čim bliže nebu, okoli ognja so peli in plesali, skakali čezenj ali skozenj ter hodili po žerjavici. Zaradi izrednega pomena sonca za naš planet in življenje na zemlji, je bil za naše prednike to eden najpomembnejših praznikov, nabit z magijo in čarovništvom.

 

Na tem mestu so vsako leto kresovali naši predniki, po letu 1991 so organizacijo kresovanja prevzeli trebanjski skavti. Po njihovem razpadu je s kresovanjem nadaljevala skupina krajanov.  Naše društvo je organizacijo kresovanja prevzelo  takoj po ustanovitvi.

1/3



 

S tem prastarim ljudskim običajem nameravamo nadaljevati tudi v naprej, saj opažamo da kresovi skoraj ne gorijo več. Pred leti so kresovi goreli na vsakem hribčku, letos pa smo našteli le še dva.

Oglejte si tudi