Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Župani za hitrejšo potovanje z vlakom iz Metlike v Ljubljano

V torek, 18. 6. 2019, so župani občin Škofljica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Trebnje, Mirna Peč, Novo mesto, Semič, Metlika, Črnomelj in predstavnik Mestne občine Ljubljana podpisali pogodbo o medsebojnem sodelovanju v projektu »Revitalizacija dolenjske železnice«, za obdobje od 1. 7. 2019 do 30. 6. 2021. Podpisniki se zavzemajo za doseganje ciljev: modernizacija železniške proge, višja potovalna hitrost, okrepitev nosilnosti proge, ureditev postajališč in odprava nivojskih prehodov.

Podpis pogodbe pomeni pomemben mejnik v prizadevanjih za pospešitev postopkov za revitalizacijo dolenjske železnice, kateri so se pričeli že v maju 2018 s podpisom Dogovora o sodelovanju pri revitalizaciji čezmejne železniške infrastrukture Ljubljana – Grosuplje – Trebnje – Novo mesto – Metlika – Karlovec – Zagreb. V sklopu pogodbe bo Razvojni center Novo mesto koordiniral izvajanje Dogovora, skrbel za umestitev projekta v ustrezne programe financiranja iz sredstev EU in vodil aktivnosti za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje.

Po podpisu je župan Dušan Strnad za lokalni radio povedal naslednje: »Vsi župani si želimo, da bi projekt prenove dolenjske proge pritegnil tako državo kot Evropsko unijo, ki bi pristopile k sofinanciranju tega projekta. Glede na to, da povezuje dve državi bomo poizkusili tudi z meddržavnimi projekti, ki jih EU tudi sofinancira. Pri tem projektu gre za predvsem za zagotavljanje hitrega in varnega prevoza naših ljudi do delovnih mest v večje centre mest. Gotovo pa bo meddržavna proga povečala tudi zanimanje krajev v turističnem smislu.

Oglejte si tudi