Trebnje

DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
14°C
Oceni objavo

Recepti z okusi Slovenije: »Ajmoht« z ajdovimi žganci »Ajmoht

V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujamo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite v osrčje jedilnikov tudi v toplini vašega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.


»Ajmoht« - telečja obara

  • 500 g teletine (vrat, stegno, prsi) in kost
  • žlica masti
  • manjša čebula
  • 2 korenčka
  • peteršiljeva korenina
  • kos zelene
  • por
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • limonina lupinica
  • majaron
  • ¼ žličke muškatnega oreščka žlica ali 2 limoninega soka
  • sol in poper


Meso narežemo na kocke in ga skupaj s kostjo prepražimo na maščobi, da lepo porjavi. Oboje vzamemo iz lonca in na maščobi, ki je ostala, popražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo česen, da zadiši, nato še preostalo zelenjavo. Mešamo in pražimo še približno 5 minut. Nato vrnemo v lonec meso s kostjo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, lonec pokrijemo in na najmanjšem ognju kuhamo, da počasi brbota tako dolgo, da se meso zmehča. Pred koncem dodamo timijan, majaron, muškatni orešček in limonino lupinico. Ko je obara skuhana, jo po potrebi posolimo, popopramo in okisamo s sokom limone. Ponudimo jo z ajdovimi žganci.


Ajdovi žganci

  • 1200 ml vode
  • žlička soli
  • 400 g ajdove moke


Vodo posolimo in zavremo v visokem loncu. Ko zavre, stresemo vanjo moko. Kar pogumno in čim bolj vso naenkrat, da nastane kepa, ki jo obdaja voda. Ko voda znova zavre, ogenj zmanjšamo, v sredino kepe z ročajem kuhalnice naredimo približno 3 centimetre veliko luknjo, v katero se prelije voda, ki bo žgance skuhala tudi znotraj. Posodo pokrijemo in žgance kuhamo še 20 minut. Ogenj ugasnemo in vodo odlijemo, a jo prihranimo v skodelici, saj jo bomo potrebovali pozneje. Žgance s kuhalnico dobro premešamo, da se povežejo. Po potrebi dolijemo malce prej prihranjene žgančevke. Pokrijemo in počakamo 10 minut, saj bomo tako lažje nadaljevali delo. Žgance z vilicami natrgamo na manjše kepice in jih ponudimo ob obari.


Recept je za 4 osebe.


Zadružna zveza Slovenije, z. o. o.

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug

Oglejte si tudi