Trebnje

DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
14°C
Oceni objavo

Recepti z okusi Slovenije: Zelenjavni ješprenj, pečena jabolka z orehi in medom

V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), vas z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujamo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestite v osrčje jedilnikov tudi v toplini vašega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov ter gozdov. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.


Zelenjavni ješprenj, pečena jabolka z orehi in medom

Zelenjavni ješprenj:

  • 250 g ješprenja
  • 150 g fižola žlica olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 rumena korenčka
  • 2 rdeča korenčka
  • 1 majhna koleraba košček zelene
  • 2 krompirja lovorov list
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • žlička dimljene paprike
  • 1 l jušne osnove
  • 3 vejice majarona
  • sol
  • poper
  • šopek peteršilja


Priprava Ješprenj in fižol namočimo čez noč. Naslednji dan ju speremo in vsakega posebej skuhamo do mehkega. Čebulo in česen drobno nasekljamo. Korenček in por narežemo na kolesca, kolerabo, krompir in zeleno na kocke. V večjem loncu na žlici olja rumeno prepražimo čebulo. Dodamo česen, da zadiši, nato pa še vso preostalo zelenjavo, lovor in paradižnikov koncentrat. Pražimo nekaj minut, proti koncu pa primešamo še dimljeno papriko.

Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 10 minut. Nato dodamo še ješprenj, fižol in majaron ter kuhamo še 10 minut. Ko se jed lepo zgosti, po potrebi posolimo in popopramo ter primešamo drobno nasekljan šopek peteršilja.



Jabolka z orehi in medom

  • 4 jabolka
  • 8 žlic sesekljanih ali grobo mletih orehov
  • 2–3 žlice medu
  • 4 žlice suhih brusnic ali drugega suhega sadja
  • zvrhana žlička mletega cimeta


Priprava Pečico vključimo na 200 stopinj. V posodi zmešamo mlete orehe, med, cimet in brusnice. Jabolkom odrežemo pokrov in jih previdno izdolbemo z žlico. Pazimo, da ne izdolbemo preveč, stena jabolk naj bo debela vsaj centimeter. Napolnimo jih z nadevom in polagamo v pekač. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in jabolka pečemo približno 15 minut. Jabolka ponudimo na krožniku in jih prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju ali medom.


Recept je za 4 osebe.


Zadružna zveza Slovenije, z. o. o.

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug



Oglejte si tudi