Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Podelitev priznanj zmagovalcem natečaja Mladi v svetu energije

Pod sloganom »Nizkoogljično je odlično« so se v ponedeljek, 19. junija 2023, v Informacijskem središču GEN v Krškem na zaključku natečaja Mladi v svetu energije zbrali povabljeni otroci in mladostniki ter njihovi mentorji iz različnih koncev Slovenije.

V sklopu natečaja je več kot 800 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije predstavilo svoje poglede na razumevanje elektrike, energije in energetskih virov. Ob sloganu »Nizkoogljično je odlično!« je bilo skupaj ustvarjenih kar več kot 300 izdelkov: maket, plakatov, risb, kolažev, iger, slikanic in video izdelkov. Vse projekte je povezala misel, da je električna energija naša stalna in neločljiva sopotnica.

Nagradni natečaj Mladi v svetu energije je bil v letošnjem šolskem letu razpisan za štiri starostne skupine. Glede na to je bila prilagojena tudi vrsta in težavnost pričakovanih izdelkov. Izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi sodelavcev GEN energije in Ekošole, priznanja in simbolične nagrade sta prejemnikom  izročili Katja Kralj iz Službe komuniciranja GEN in predstavnica programa Ekošola Jasmina Mlakar.

Letošnji prejemniki priznanj v kategoriji Glavce; tretja starostna skupina so bili tudi učenci Podružnične šole Tabor pod mentorstvom Simone Jan. Ekipo so sestavljali: Maruša Goršak, Ema Veniger, Aljaž Basle, Jure Basle, Nik Krivec in Taj Brečko.

Video: https://video.arnes.si/watch/pwzg8r3drcb0

Učenci so v videu prikazali, kako so se spoznali z osnovami električnega kroga in kako potuje elektrika do našega doma. Z lego kockami so predstavili različne vrste elektrarn ter shranjevalnik baterij. Model so tudi sprogramirali s pomočjo  WeDo-ja. Del model prestavlja tudi Občino Tabor.

Učenci so izkoristili obisk Informacijskega središča GEN še za ogled zelo zanimive razstave Svet energije, prve interaktivne multimedijske razstave o energiji in energetiki v Sloveniji, vključno z eksperimentiranjem.

Vsi povabljeni so bili deležni okusne pogostitve.

Vir: https://ekosola.si/rezultati-natecaja-mladi-v-svetu-energije-2022-2023/

https://www.posavskiobzornik.si/panorama/%E2%80%8Bkreativni-pogledi-mladih-na-nizkoogljicno-prihodnost-100622

https://www.eposavje.com/ostale-novice/kreativni-pogledi-mladih-na-nizkoogljicno-prihodnost

 


Oglejte si tudi