Logo MojaObčina.si

Tabor

DANES
31°C
14°C
JUTRI
33°C
15°C
1601

DEL DOHODNINE NAMENITE NEVLADNIM ORGANIZACIJAM, POLITIČNIM STRANKAM ALI REPREZENTATIVNIM SINDIKATOM

Do 31. 5. 2021 LAHKO DEL DOHODNINE NAMENITE NEVLADNIM ORGANIZACIJAM, POLITIČNIM STRANKAM ALI REPREZENTATIVNIM SINDIKATOM PO LASTNEM IZBORU
Davčni zavezanec rezident lahko v skladu s PKP7 zahteva, da se do 1 % dohodnine, odmerjene po zakonu o dohodnini od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje nevladnih organizacij, političnih strank ali reprezentativnih sindikatov po njegovem lastnem izboru.

Upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, so objavljeni na seznamu na tej spletni povezavi , ki bo za odmerno leto 2020 dopolnjen z novimi upravičenci po 15. maju 2021.

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni do odstotka dohodnine, zaokrožen na desetinko odstotka, pri čemer skupno namenjen odstotek več upravičencem ne sme presegati enega odstotka odmerjene dohodnine. To pomeni, da lahko davčni zavezanec posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%,… ali 1% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 1% dohodnine.

Davčnim zavezancem, ki ste v preteklosti že podali zahtevo za namenitev dela dohodnine (prej do 0,5 %) organizacijam po vašem lastnem izboru, ni potrebno vlagati nove zahteve, saj se bo odmerni odstotek za posamezno organizacijo, ki ste ji v preteklosti namenili del dohodnine (in če zahteve kasneje niste preklicali), samodejno podvojil.

Davčni zavezanci, ki bi želeli spremeniti svoj izbor organizacij ali odmerni odstotek za posamezno organizacijo, pa morate podati novo zahtevo, ki bo nadomestila trenutno veljavno.

Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta za katero se dohodnina odmerja. Za leto 2020 upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. maja 2021. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Obrazec zahteve je na voljo na spletni strani eDavki, na tej spletni povezavi.

Izpolnjen obrazec lahko oddate:

- elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki al

- osebno pri pristojnem finančnem uradu (za občane Občine Vransko na Finančnem uradu Celje, Aškerčeva ulica 12) ali

- po pošti pri pristojnem finančnem uradu (za občane Občine Vransko na naslov Finančni urad Celje, p. p. 2399, 3102 Celje).

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi