Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ko zagori, pomoč potrebujemo vsi

Aktivnosti v letošnji akciji »Oktober - mesec požarne varnosti« so namenjene varni evakuaciji s posebno pozornostjo, namenjeno ljudem s posebnimi potrebami: gluhim in naglušnim, slepim in slabovidnim, gluhoslepim ter gibalno oviranim osebam, njihovim spremljevalcem in družinskim članom, osebam, ki pomagajo pri evakuaciji, osebam, odgovornim za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, ter širši javnosti. V našem občinskem gasilskem poveljstvu smo letos ob tej priložnosti organizirali vajo – Požar v OŠ Tabor.
18. oktobra 2014, ob 16.27, je na ReCo Celje (112) prišel klic osebe, ki se je predstavila kot učiteljica, ki poučuje na omenjeni šoli. Dejala je, da se je vklopil požarni alarm. Ko je preverila, kaj se dogaja, je opazila dim in ogenj v garderobi za učence. Dejala je še, da bo poskušala ogenj pogasiti in evakuirati učence, nato se je telefonska zveza prekinila.

 

Tako se je glasil pričetek vaje, ki se je odvijala v soboto, 18. oktobra 2014. V vaji je sodelovalo 32 operativnih gasilcev iz treh domačih gasilskih društev, in sicer iz PGD Ojstriška vas-Tabor, PGD Kapla-Pondor ter iz PGD Loke ter domača sestavljena ekipa nujne medicinske pomoči, ki so jo sestavljali dr. Peter Strouhal, Blaž Ribič in Damjan Mikolič.

 

Ob 16.29 smo operativni gasilci prejeli sporočilo za začetek vaje. Nekaj minut po pozivu smo vsa društva izvozila. Ob prihodu do OŠ Tabor smo opazili, da se iz garderobnih prostorov vije dim, pogrešanih je več oseb, pričakovati pa je tudi kakšno poškodovano osebo. Stekle so vse aktivnosti za izvedbo več napadalnih skupin, opremljenih z izolirnimi dihalnimi aparati, z namenom gašenja požara in reševanja pogrešanih otrok (skupno 10). V okolici šole pa se je varovalo sosednje objekte ter uredilo mesto prve pomoči.

 

Vajo smo uspešno izpeljali do konca, pogasili ogenj ter rešili vse pogrešane učence. Izkazali smo se kot dobro uigrana ekipa. Preizkusili smo zmogljivost voznega parka in gasilske tehnike. Ob uspešnem zaključku in analizi vaje sta gasilce pozdravila tudi poveljnik Gasilske zveze Žalec David Krk in župan Občine Tabor Vilko Jazbinšek, ki je izrazil zadovoljstvo ob prikazanem. Ob koncu smo se vsi udeleženci družili še ob slastnem bograču ter sladici, ki so ga pripravile gasilke iz PGD Ojstriška vas-Tabor.

 

Vsi taborski gasilci imamo mesec oktober na koledarju posebej označen, saj predstavlja višek aktivnosti v gasilskih društvih. Poleg večje gasilske vaje, ki je letos potekala pod geslom »Ko zagori, pomoč potrebujemo vsi«, organiziramo tudi druge aktivnosti, kot so preventivni pregledi gospodinjstev in gospodarskih objektov, pregledi hidrantnega omrežja, preventivni pregledi gasilnih aparatov in dnevi odprtih vrat gasilskih domov.

 

Z gasilskim pozdravom »NA POMOČ«!

 

PGD Ojstriška vas-Tabor

Oglejte si tudi