Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Slepec avtorja Mitje Čandra

V parku pred Medobčinsko splošno knjižnico Žalec je bila v torek, 16. junija 2020, prva prireditev po epidemiji. Obiskovalcev ni bilo prav veliko, so pa bili vsi enotnega mnenja, da so komaj čakali, da se življenje in z njim prireditvena dejavnost prične vračati v uhojene poti.

 

Vonj cvetoče lipe se je prijetno prepletal z besedami, ki so polnile pomladni večer. Z avtorjem knjige Slepec Mitjo Čandrom se je pogovarjal mag. Marko Repnik, direktor JSKD. Zanimivo zgodbo, kako je roman nastal in kaj opisuje, je dopolnil duhovit Repnikov opis sogovornika s stavki, kot so: »Mitja ima odlične retorične sposobnosti, ve kaj reči in kdaj reči. Predvsem pa vedno reče. Direktno in brez ovinkarjenj ...«

 

Mitja Čander je literarni komparativist, esejist, urednik, pisatelj, scenarist, dramaturg in šahovski mojstrski kandidat. Na literarnem področju je začel delovati v devetdesetih letih, trenutno je direktor Založbe Beletrina. Bil je programski direktor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Je član Nacionalnega sveta za kulturo. Doslej je izdal tri esejistične knjige, vse so prejele nominacijo za Rožančevo nagrado. Slepec je njegov romaneskni prvenec. Gre za avtobiografski roman. Protagonist romana Slepec, je sicer uspešen urednik in literat, ki je že od otroštva slaboviden, a se nikoli zares ni vključil v skupnost slepih in slabovidnih, saj se ne počuti, da tja zares spada. Roman med drugim prikaže, kako se slabovidni spopadajo z ovirami in preprekami, na kakšen način so pogosto izključeni iz videče družbe in kako hitro se lahko človek iz ranljive skupine počuti brezupno odrinjenega na rob.

 

Knjigo Slepec, ki je izšla septembra lani pri Založbi Litera, si lahko sposodite tudi v Medobčinski splošni knjižnici Žalec.

 

Jolanda Železnik

Oglejte si tudi