Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Pogovorni večer z Ano Četkovič Vodovnik v preboldski knjižnici

V torek, 10. oktobra 2017, je v Občinski knjižnici Prebold potekal pogovorni večer z Ano Četkovič Vodovnik, profesorico pedagogike in psihologije. Z gostjo se je pogovarjala Marija Kumer.

Ana Četkovič Vodovnik je v našem družbenem prostoru znana po odzivanju na strokovna in kulturna vprašanja ter zlasti po svoji vidni poklicni karieri na področju predšolske vzgoje. Po upokojitvi je stopila na literarno pot in pred leti izdala knjigo Voščila – dotiki besed, ki jo je donirala slovenskemu Unicefu ter postala njegova največja slovenska donatorica. Leta 2009 pa je izdala knjigo z naslovom Ženska na konju: živeti z umetnikom, v kateri izpostavlja večne teme in vprašanja, ki se nanašajo na partnerske odnose med moškim in žensko. O tem je tekla beseda tudi v preboldski knjižnici. Ana svoje življenje v dvoje označuje kot peklenski ples, ki je sledil slepi zaljubljenosti, a tudi kot simbiozo enakovrednih subjektov, za katero si je treba neprestano prizadevati. Poudarja, da je v partnerstvu nujno ohranjati individualnost vsakega posebej.

Obiskovalci so si skozi videopredstavitev ogledali tudi nekaj utrinkov z ustvarjalne poti njenega življenjskega sopotnika, akademskega kiparja Vasilija Ćetkovića - Vaska, ki je avtor značilnih mestnih skulptur, ob katerih se ljudje radi fotografirajo: Alme Karlin in Josipa Pelikana v Celju, veličastnega Pegaza s čudežnim kopitom v Rogaški Slatini, Ženske na konju v Slovenskih Konjicah ter Konja in ženske pod gradom Trebnik v Slovenskih Konjicah. Vsa umetniška dela je kipar ustvaril po letu 2000 in jih poklonil občinam, ki so prevzele stroške ulivanja v bron in postavitve na izbrane lokacije.

Gostja je naši knjižnici ob tej priložnosti darovala svoji knjigi Dotiki besed in Ženska na konju ter monografijo Risba avtorja Vasilija Ćetkovića - Vaska.

Tekst: Lea Felicijan
Foto: Ivan Lipičnik in Darko Naraglav

Oglejte si tudi