Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Podnebne spremembe – Strokovno predavanje dr. Lučke Kajfež Bogataj

9. 6. 2015 smo obiskovalci na predavanju dr. Lučke Kajfež Bogataj o podnebnih spremembah lahko podrobneje spoznali njeno delo raziskovalke na področju klimatologije in meteorologije.
Da njena dobra dela, za katera je prejela številna priznanja, poznamo, je potrdila številna prisotnost. Med drugim ni odveč, če povemo, da je sodobitnica Nobelove nagrade za mir 2007, ki jo je prejela skupaj s klimatologi IPCC – Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih, katerega aktivna in kritična članica je. Je tudi redna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, predstojnica Katedre za agrometeorologijo, ena najvidnejših osebnosti s področja ekologije in okoljskih sprememb v Sloveniji in ena od začetnic raziskovanja vpliva podnebnih sprememb. Je avtorica treh knjig o tej tematiki: Kaj nam prinašajo podnebne spremembe, Vroči novi svet in Planet voda, ki je izšla letos pri Cankarjevi založbi. V Evropskem letu za razvoj, ki je osrednja tema razširjenega termina Tedna vseživljenjskega učenja, je na večeru v knjižnici spregovorila predvsem o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb. Pojasnila nam je, kaj se dogaja s podnebjem in zakaj je to pomembno vedeti. Ključna za premik držav sveta v boju proti podnebnim spremembam in za preživetje človeštva ni le stroka. Velikega upanja v napredku za spremembe ne moremo pričakovati, če se ne bomo spremenili ljudje oziroma potrošniki z aktivnim odnosom do aktualne problematike. Po predavanju smo naši gostji lahko zastavili tudi kakšno vprašanje.

"Zemlja je kot lepa nevesta, ki za okras ne potrebuje draguljev, ki jih je obdelal človek, temveč je zadovoljna z zelenjem svojih travnikov, zlatim peskom svojih morskih obal in dragocenimi kamninami svojih planin." (Kahlil Gibran) 

Oglejte si tudi