Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
5°C
PON.
26°C
4°C
Oceni objavo

Odprtje Občinske knjižnice Tabor

12. september 2023 je bil za Občinsko knjižnico Tabor, ki deluje pod strokovnim okriljem Medobčinske splošne knjižnice Žalec, pomemben dan. Natanko ob 12. uri so se odprla vrata njenih novih prostorov.
Občinska knjižnica Tabor je že nekajkrat spremenila svoj naslov. Nazadnje je bila v Domu krajanov Tabor in je merila 65 m2.


Ker je Občina Tabor priljubljena bivalna destinacija se vanjo priseljuje vedno več mladih družin, kar pa je sprožilo prostorsko stisko v vrtcu. V Vrtcu Tabor je letos oblikovanih kar osem oddelkov, v katere je vključenih 132 otrok, kar je največ doslej. V društvenih prostorih omenjenega doma je že doslej bil oddelek vrtca, na novo pa tudi v prostorih knjižnice, zato se je knjižnica morala preseliti. Občina Tabor je poiskala nadomestno lokacijo, in sicer v prvem nadstropju Kmetijske zadruge Savinjska dolina na naslovu Tabor 18. Knjižnica je pridobila dodatnih 20 m2, kar še vedno ne ustreza normativom, a smo zaposleni v knjižnici hvaležni, ker je vsak m2 dobrodošel. Gradivo smo v lepo obnovljenih prostorih lahko postavili bolj pregledno, predvsem pa smo dobili dodaten prostor, ki bo namenjen najmlajšim. Ob selitvi smo knjižničarji vso gradivo, to je nekaj več kot 9000 enot, opremili z RFID nalepko, ki omogoča varovanje gradiva.


Trak, ki je odprl pot v nove prostore, sva ob glasbeni spremljavi, ki jo je izvajal Matjaž Jeršič, prerezala Marko Semprimožnik, župan Občine Tabor, in Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Župan je med drugim povedal, da se zaveda, da je ta prostorska rešitev lahko le začasna in da bodo veliko pozornost namenili dolgoročni zagotovitvi prostorov za opravljanje knjižnične dejavnosti, ki bodo ustrezali strokovnim normativom. Dodal je še, da bodo zagotovili pogoje, da bi bila knjižnica odprta še več ur tedensko. Trenutno jo lahko obiščete vsak torek od 12. do 18. ure in vsako soboto od 8. do 12. ure. Redno prihaja cca 15 % vseh občank in občanov. V knjižnici pričakujemo, da bodo prenovljeni prostori privlačni za vedno več prebivalcev.
Kolektiv Medobčinske splošne knjižnice si želi, da bi se primernejši prostorski pogoji kmalu zagotovili tudi v občinah Vransko in Žalec, kjer so knjige najbolj utesnjene, obe knjižnici pa tudi nista dostopni gibalno oviranim uporabnikom.


Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, ker hranimo in omogočamo dostop do znanja vsega človeštva. So poslednja oaza človečnosti. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, v knjižnicah pa se jo trudimo ohranjati in s tem omogočamo možnosti za prihodnost.


Knjižnica je srce lokalne skupnosti (dnevna soba). Omogoča vsem, ne glede na raso, starost, spol ali ekonomski položaj, dostop do informacij, ki so bistvenega pomena za kakovostno življenje.
Dobro razvita knjižnica je v ugled lokalni skupnosti. V času socialnih stisk, ki jih prinaša kriza, pa je med drugim tudi rehabilitacijski prostor.


Dostop do knjižničnih storitev je pravica državljanov. Izvajanje knjižnične dejavnosti in dostopnost knjižničnih storitev je pomembna za nadaljnji razvoj države in njenih državljanov, saj omogoča uresničevanje demokratične pravice do informiranosti in vseživljenjskega izobraževanja.


Srečno pot Občinski knjižnici Tabor.


Jolanda Železnik


Oglejte si tudi