Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Občinska knjižnica Tabor: Strokovno potopisno predavanje Ashrami v Indiji

Edinstvena pot doživetja Indije in vzhodne modrosti vodi skozi ashrame – posebna duhovna in družbena okolja. S temi uvodnimi besedami je začel predavanje Ashrami v Indiji Danilo Jesenik. Strokovnega potopisnega predavanja, ki smo ga v sredo, 10. 2. 2016, organizirali v Občinski knjižnici Tabor, se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki jih Indija, skrivnostna in ekstremov polna dežela, še posebno privlači. Zelo zgovoren o Indiji je naslednji citat Marka Twaina: »Indija je zibelka človeške civilizacije, rojstni kraj človeškega govora, mati zgodovine, stara mati legend, prastara mati tradicije. Naši najvrednejši in najredkejši materiali v zgodovini človeka so zaklenjeni v indijski zakladnici.«

Domačin, Spodnjesavinjčan Danilo Jesenik, je bil v sklopu podiplomskega izobraževanja deset tednov v različnih okoljih. Bil je med kristjani, hinduisti in tibetanskimi budisti. 
Na jugu Indije je bival v ašramu Shantivanam. To je krščanski ašram, neke vrste samostan, duhovni tempelj, ampak odprtega tipa. Ljudje se lahko gibajo svobodno, znotraj ašrama pa je zaželena tišina. Danilo Jesenik pravi, da v ašramu človek ne more ubežati pred samim seboj, prej ali slej si se primoran soočiti s sabo.

Oglejte si tudi