Oceni objavo

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Kot velika in zelo raznolika družina smo se zbrali na predvečer slovenskega kulturnega praznika v kulturnem domu v Jurovskem Dolu, da bi počastili slovenski dan kulture ne samo z mislijo na največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, ampak z besedo, glasbo in sliko različnih slovenskih umetniških in ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev.

Če se na življenjskih poteh znajdemo v temi in tišini noči, v razpokanem hladu, nismo sami. Z nami so zamolkle besede, mračne slike, zvok,  ki žubori iz naših prsnih globin in preglasi nerazločnost teme. Z nami so različni umetniški ustvarjalci, ki  nas s svojimi umetniškimi stvaritvami prebudijo  z enim samim v nebo vpijočim gibom, njihovo umetniško delo nas prebode z mečem lepote in razrahlja naše vzorce.

Predprazničen večer so z mečem lepote naše v ledeni oklep odete misli razrahljali tisti, na katerih svet stoji. To so seveda naši otroci, učenci osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol.  S svojimi točkami so se predstavili 1. razred z glasbeno pravljico Babica Zima, člani recitatorskega krožka z deklamacijama Prešernovih pesmi Apel in čevljar in Popotnik pride, otroška in mladinska folklorna skupina, Knofeki in Šleka pac, ki sta združili moči v spletu Naš klopotec lepo poje,   2. razred s Koračnico,  mladinski pevski zbor s pesmima s pomenljivima naslovoma Svobodno sonce  in V sončni deželi, 5. razred  z deklamacijo Krokodil in ritmično-gimnastično skupina.  Z različnimi  pripravljenimi nastopi so učitelji in mentorji naših otrok dokazali, da  ne samo ob kulturnem prazniku, ampak ves čas šolanja skrbijo, da v iskrena  otroška srca poleg potrebnega znanja in vedenja polagajo tudi življenjske vrednote.  Kulturni program je s svojim petjem obogatil Jurovski oktet, s sprehodom med črno-belimi tipkami pa Gabrijela Grabušnik.

Ob prihajajočem prazniku je vse zbrane nagovoril tudi župan Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah,  ki je poudaril, da  je kultura  naša življenjska izbira, naša sopotnica in vodnica narodne samozavesti,   ki nas je spremljala, bogatila in ohranjala v dolgih stoletjih vse do današnje  zgodovine.

V kratkem nagovoru je vse obiskovalce, posebej pa še ljubiteljske kulturne ustvarjalce, pozdravil tudi predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, Miroslav Breznik ter se zahvalil vsem, ki s svojim delovanjem ustvarjajo mozaik kulturnih dejavnosti v našem kraju.

Na predlog izvršnega  odbora KD Ivan Cankar Jurovski Dol smo na prireditvi  podelili  priznanja našim domačim ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem.

 

Priznanja za  dolgoletno ustvarjanje na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti so prejeli:

1/18





/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

-  Bogomir ŽIVKO, pevec Jurovskega okteta, za več kot 10 - letno aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti,

Branko  Zelenik, plesalec v folklorni skupini Jurovčan, za nad 10 let udejstvovanja v ljubiteljski folklorni dejavnosti,

- Nežka Lubej, dolgoletna predavateljica na folklornih seminarjih in taborih ter strokovna spremljevalka folklornih srečanjih, ki je s svojim bogatim folklornim strokovnim znanjem  dodala folklorni skupini Jurovčan  tisto piko na i, ki ji je v preteklih letih pogosto manjkala.

 

Na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku smo se z minuto molka spomnili tudi ljubiteljske kulturne ustvarjalke Cvetke Črnčec, ki nas je zapustila pred natanko enim letom in je s svojim ljubiteljskim kulturnim udejstvovanjem v kulturnem društvu Ivan Cankar pustila neizbrisen pečat.

 

Po končani prireditvi smo bili vsi obiskovalci povabljeni v avlo Fredija Neuvirta v kletnih prostorih kulturnega doma, kjer je ljubiteljska likovna ustvarjalka Jožica Andrejč pripravila samostojno likovno razstavo. 

 

Zapisala: Vida Ornik

Oglejte si tudi