Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Uspešno od »spodaj navzgor« v SodražiciNa našem območju deluje Lokalna akcijska skupina (LAS) Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, ki je bila ustanovljena z namenom uresničevanja ciljev in potreb lokalnega okolja, po pristopu »od spodaj navzgor«. Programsko obdobje 2014-2020 (2022) izvajanja pristopa »lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost« se počasi zaključuje in vstopamo v novo programsko obdobje do leta 2027.

Prijavitelji projektov v občini Sodražica so bili s prijavami na javne pozive uspešni, saj so z izvedenimi projekti v letih 2014-2020 (2022) pridobili 329.488,62 EUR, oz. 11,18 odstotkov vseh sredstev, ki so bila na voljo v našem LAS-u za projekte. S pridobljenimi sredstvi so upravičenci postavili pokrito tržnico Sodražica, uredili Kostanjev park, posodobili balinišče (obnovili streho in senčila z energetsko sanacijo osvetlitve igrišča) ter postavili samooskrbno sončno elektrarno. Vzpostavili so rokodelsko zadrugo In situ, kupili e-kolesa, vzpostavili so se novi turistični produkti. Izvedle so se tudi različne delavnice in dogodki, ki spodbujajo medgeneracijsko povezovanje. V tem programskem obdobju je pri projektih sodelovalo 6 različnih izvajalcev iz Sodražice, v bodoče pa upamo, da se jim pridruži še kdo.

Na območju občine Sodražica so se preko LAS izvedli naslednji projekti: Pokrita tržnica Sodražica; Skupaj smo lahko turizem - ITP ROKODELSTVO; S kolesom od nature do kulture; Olje ni za v okolje; Rokodelska zadruga; Sprehod skozi naše trge; »ĺma, najma, ìma« Balinanje – šport, ki nas krepi in povezuje; Razvoj in trženje inovativnih lesenih izdelkov in turističnih produktov In situ; projekt sodelovanja Skupaj za varni jutri. V videu so predstavljeni nekateri.

Oglejte si tudi