Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
5°C
JUTRI
14°C
6°C
Oceni objavo

OPRTJE CESTE SKOZI ŽIMARICE

Preteklo sredo je bila tudi uradno odprta prenovljena cesta skozi naselje Žimarice. Gre za odsek regionalne (državne) ceste med Žlebičem in Uncem. Investitor projekta je bilo Ministrstvo RS za infrastrukturo, zanj Direkcija RS za infrastrukturo, sofinancer pa Občina Sodražica. Slavnostni trak so ob navzočnosti domačinov in gostov iz pristojnega ministrstva in direkcije ter predstavnikov lokalnih služb prerezala državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh in župan Blaž Milavec.

Projekt prenove ceste je trajal dobri dve leti, obsegal pa je prenovo same ceste v dolžini 1,9 km, izgradnjo novih pločnikov za pešce v dolžini nekaj več kot 2 km, javne razsvetljave in povsem novega vodovoda. Ob tem se je na delu infrastrukturnega objekta sočasno zgradila tudi telekomunikacijska kanalizacija. V sklopu projekta se je zgradil tudi nov most čez Bistrico na začetku naselja ter razširila in obnovila dva obstoječa prepusta. Prav tako se je zgradila meteorna kanalizacija in uredilo odvodnjavanje površinskih ter zalednih voda na območju. Celotna investicija je stala nekaj manj kot 2,5 mio evrov (točno: 2.479.241 evrov), od tega je država kot nosilec projekta zagotovila 2.149.496 evrov, občina pa kot sofinancer 329.745 evrov. Občina je poleg navedenega investirala še dodatnih 150.000 evrov v nov vodovod, ki se je istočasno zgradil na območju projekta.

Z odprtjem se je tako zaključil eden največjih projektov na cestni infrastrukture pri nas, s čimer se ni pridobilo le prenovljene ceste in druge infrastrukture, ampak tudi izboljšanje varnosti vseh udeležencev v prometu, saj je naselje pridobilo pločnike, prehode za pešce in javno razsvetljavo, pa tudi stacionarni nadzor prometa. Kljub navedenemu pa pristojna služba DRSI ni dovolila označitve prehoda za pešce pri Gostilni pri Lukatu, kot navajajo nekateri lokalni mediji, ker označitev glede na veljavne predpise ni upravičena, zasebno parkirišče nasproti gostilne pa tudi (še) nima vseh potrebnih dovoljenj.

Oglejte si tudi