Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

7. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

Občinski svet Občine Sodražica je v četrtek, 21. 9. 2019, zasedal na 7. redni seji. 

Župan je svetnikom na seji obširno obrazložil rebalans proračuna za leto 2019 in predloga proračunov Občine Sodražica za leti 2020 in 2021.

Rebalans proračuna se od veljavnega proračuna spreminja le v manjšem obsegu in znaša 2.827.419. Razlogi za rebalans proračuna za leto 2019 izhajajo iz malo manjše realizacije predvsem davčnih prihodkov ter nekaterih drugih vrst prihodkov ter višjih zlasti transfernih odhodkov (višje cene storitev javnih zavodov, dodatni oddelek vrtca, širitev storitve pomoč na domu). Zaradi navedenega rebalans predvideva uskladitev proračunskih bilanc oz. izravnave proračuna z manjšo porabo na investicijskem področju. Kljub temu je realizacija pri najpomembnejših investicijskih projektih v skladu z načrtovanim obsegom, prestavlja se le nekaj manjših projektov v naslednja proračunska obdobja.

V letu 2020 se načrtuje prihodke proračuna v višini 2.582.220 EUR, za leto 2021 pa 2.349.194 EUR. Med novimi razvojnimi projekti izpostavimo le najpomembnejše investicije, kot npr. obnova regionalne ceste Žimarice, kjer poleg državnih sredstev za samo cesto Občina sočasno pristopa k ureditvi pločnika in javne razsvetljave. Skupaj naj bi projekt znašal dobra 2,5 mio EUR. Načrtuje se tudi obnova vodovoda v Zamostcu, izvedba projekta »Rokodelska zadruga« ter v letu 2020 izdaja obsežne monografije ob 800 letnici prve pisne omembe Sodražice. Poleg tega se načrtuje tudi obnova oz. ureditev posameznih cest, obnova oz. investicijsko vzdrževanje nekaterih javnih objektov in druge infrastrukture. Župan je občinskemu svetu obširno predstavil izhodišča in usmeritve, ki so narekovali pripravo proračunov za naslednji dve leti, zlasti na področju pričakovanih prilivov ter načrtovane porabe. Glede na napovedi o umirjanju gospodarske rasti ter rasti stroškov dela se temu morata prilagoditi tudi načrtovana proračuna. Ne glede na to so v razvojni del proračuna vključeni najpomembnejši projekti, ki jih je potrebno izvesti in ki imajo tudi predvidene zaprte finančne konstrukcije. Kljub nižjima predlogoma proračunov 2020 in 2021, kot so bili proračuni zadnjih nekaj let, je župan opozoril, da je sta tudi predlagana proračuna razvojno naravnana, saj omogočata poleg drugih tudi izvedbo pomembnega in obširnega projekta (obnova državne ceste in ureditev pločnikov v naselju Žimarice), katerega nosilec je država, občina pa je partner. Zaradi tega se večji del investiranih sredstev na našem območju ne izkazuje v občinskem, ampak v državnem proračunu. Svetniki so soglasno podprli predloga proračunov in sprejeli sklep, da sta predloga proračunov za leti 2020 in 2021 ustrezna za javno razpravo. Sprejem obeh proračunov je načrtovan v letošnjem decembru.

Svetniki so v 1. obravnavi podprli spremembe in dopolnitve Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč, ki, glede na to, da je na območju naše občine višina nadomestila dejansko nižja kot v okoliških občinah, predvideva dvig višine nadomestila na celotnem območju občine, ob tem pa določa posebno višino nadomestila za tiste vrste dejavnosti, ki bolj obremenjujejo okolje ter slabšajo kvaliteto bivanja v okolju. S tem naj bi se dal tudi signal potencialnim investitorjem, kakšno dejavnost si oz. si ne želimo v našem okolju.

Svetniki so nadalje soglašali, da se prične postopek sprememb in dopolnitev Odloka o istovetnostnih simbolih Občine Sodražica, s katerim naj bi se tako grb kot zastava občine Sodražica uskladila s heraldičnimi pravili. Predhodno je bila v ta namen ustanovljena Komisija, ki je, tudi na podlagi strokovnega mnenja, podrobneje preučila upravičenost sprememb in z ugotovitvami seznanila člane Občinskega sveta. Končna odločitev bo sprejeta po javni obravnavi, v kateri se bo obravnavala tudi možnost občinske himne.

Svetniki so nadalje, na podlagi predloga Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, soglašali, da se za predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper delo policistov predlaga dosedanjega člana senata, Metoda Puclja, ki je s ponovno kandidaturo soglašal. Predstavnike javnosti v senat imenuje Minister za notranje zadeve.

Svetniki so sprejeli tudi sklep o pridobivanju in razpolaganju z nepremičnim premoženjem ter obravnavali kar osem zadev s premoženjsko pravnega področja, ki jih je predlagala Komisija za vodenje in nadzor postopka razpolaganja s stvarnim premoženjem.

Oglejte si tudi