Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
2°C
-2°C
JUTRI
2°C
-3°C
1052

Svatovsko oblečena župnijska cerkev v Štangi

Tudi malce slabše, rahlo sneženo vreme ni odvrnilo lepega števila romarjev, častilcev sv. Antona Padovanskega, ter faranov župnije Štanga, od shodnega  dne v nedeljo 14. Januarja 2018, ko smo se skupaj zahvalili ob zaključku obnovitvenih del na tamkajšnji župnijski cerkvi.

 

Ob oltarni mizi so se nadškofu g. Stanislavu Zoretu pridružili še Litijski dekan g. Jože Tomšič, rojak duhovnik g. dr. Janez Juhant, ter domači župnik g. Frančišek Jerant. Dela zadnjih petih let, je danes blagoslovil g. nadškof Zore; obnovljeno in posodobljeno je zvonjenje, cerkev se ponaša z novo streho, obnovljena je notranjost, » lani jeseni pa smo slekli cerkvi staro suknjo in ji nadeli novo praznično« je  dejal župnik g.  Jerant.

Tudi nadškof g. Zore je v mašnem nagovoru pohvalil prizadevanja faranov in jim čestital, da so verjeli v milost in odstranili v teh časih pomisleke, strahove in nejevero v uspeh nad deli. Obenem pa nas je povabil, naj bo ozaljšana cerkev v Štangi dom vsem, ki tu živijo in delajo. To je hiša Božja, tu je Bog za vse nas; za naše družine, za naša srca. Ali se tudi na nas ozira enako, kot na naše prednike? Ali spremlja in blagoslavlja vse naše življenje, dobre in slabe trenutke? Zagotovo prebiva med nami, zato ostanimo pri Gospodu, saj On je Ljubezen.

 

Slovesnost bogoslužju so dajale ubrane molitve in zahvale za vse postorjeno, vse skupaj pa je povzdigovala mogočna pesem. Slovesnosti sta se udeležila tudi Šmarski župan g. Rajko Meserko, ter Litijski podžupan g. Boris Doblekar. Ob koncu se je domači župnik g. Frančišek zahvalil vsem sodelujočim pri obnovi, posebej pa je izpostavil  g. Franca Propsa, ki je bil gonilna sila vseh del. »Bil je tisti ki je vlekel, spodbujal in porival naprej, da je lahko lepotica pod »Kamplovim hribom« zasijala v vsej svoji lepoti« je še dodal, ko mu je g. nadškof izročil spominsko sliko akademskega slikarja g. Janeza Kovačiča.

 

Že Valvasor je zapisal, da se je tod v Štangi zgodilo več čudežev, zato je tudi zaslovela kot božja pot, zato je tudi prav, da se tako nadaljuje, saj po besedah g. Jeranta »…se v času obnove ni zgodila nobena nesreča ali poškodba, še več, vseskozi nam je še vreme služilo!«

 

Po končani slovesnosti smo se »pogreli« še v tamkajšnji dvorani kulturnega doma.

 

Uroš Pušnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij