JUTRI
23°C
12°C
PET.
23°C
12°C
Oceni objavo

Florjanova nedelja

Po lepi slovenski navadi se ob godu sv. Florjana zberejo gasilci in se mu zahvalijo z gasilsko sv. mašo za varstvo pri njihovem plemenitem delu.

 

Lepo in slovesno je bilo tudi v šmarski fari v nedeljo, 7. maja. Pred slovesnim vstopom v šmarsko cerkev je pri kulturnem domu zbrane gasilce GZ Šmartno pri Litiji  pozdravil domači župan, g. Rajko Meserko, se jim zahvalil za udeležbo, za ves njihov trud in požrtvovalnost ter jim zaželel veliko uspehov v krajevnih društvih.  Pot je nato vodila gasilke in gasilce v šmarsko cerkv, kjer je za njih in za njihove že pokojne tovariše, župnik g. Janez Kvaternik, vodil slovesno sv. mašo. V mašnem  nagovoru je izpostavil trud gasilcev z besedami: … »Gasilci opravljate plemenito delo in pomoč, pogostokrat tudi za ceno svojega življenja. Zaradi okoliščin dela gasilci včasih potrebujejo celo strokovno pomoč psihologov in zdravnikov. Ljudje smo vam hvaležni!...«
Večnega ognja naj bomo obvarovani, posvarjeni smo bili že z prikazovanjem Marije v Fatimi, ko so žarki svetlobe, ki je obsevala zemljo, goreli, duše nevernih in hudobci pa rjoveli in se neuspešno dvigali iz plamenov. Da, tudi s prošnjo pred duhovno pogubo duš,  naravnimi nesrečami in katastrofami,  je prav, da se obrnemo na naše zavetnike in priprošnjike ter se jim zahvalimo. Zahvala, čeprav  je to najmanj kar lahko storimo, gre tudi gasilcem, ki so morali morda posredovati v nesreči v naši bližini.

1/4

Gasilce je pozdravil župan g. Rajko Meserko

Proti cerkvi

Gasilska sv. maša v čast sv. Florjanu

Gasilski "špalir" v cerkvi

 

Prošnje k sv. Florjanu je dvigalo ubrano petje in zbrane molitve. Gasilkam in gasilcem pa voščimo: čim manj intervencij, v slednjih pa varno in srečno!

 

Uroš Pušnik 

Oglejte si tudi