Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Na gradu Bogenšperk je odprta prenovljena grajska klet

Na novinarski konferenci, ki se je zgodila 23. septembra 2020 na gradu Bogenšperk je Javni zavod Bogenšperk zbrani javnosti predstavil pomembne novosti, ki so se v preteklem in tem letu zgodile na gradu Bogenšperk. Predstavljene so bile aktivnosti in nove pridobitve na področju muzejskih zbirk na eni strani in kulinarike na drugi. Vodja gostinske ponudbe je predstavil novosti v gostinski ponudbi, novo kuhinjo, v kateri so prve jedi pripravili letošnjo spomlad. Predstavili so tudi penino Wagensperk, hišno penino, ki jo polni Klet Brda in je še en produkt linije Wagen. Poudarek je bil seveda na odprtju prenovljene grajske kleti, ki je dala prostor dvema pomembnima pridobitvama, zorilnici mesnin in vinski kleti.

Spregovorili so direktor Javnega zavoda Bogenšperk, Peter Avbelj, vodja gostinske ponudbe na gradu, Mitja Zadravec, Damjan Resnik, koordinator prodaje za Slovenijo pri Vinski kleti Goriška Brda, Matej Smrekar, vodja programa vino pri Vinski kleti Metlika in Denis Jež, predstavnik združenja vinarjev iz vasi Slap.

Po novinarski konferenci je bilo nekaj časa za izjave sodelujočih pri odprtju. Po krajšem premoru je sledilo svečano uradno odprtje vinske kleti in na koncu še pogostitev v grajskem atriju.

 

Izjava partnerjev vinske kleti Bogenšperk

 

Klet Brda

Brda so ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom. Brici so si domove in kmetije uredili na valujočih gričih - od smaragdne reke Soče do Furlanije. Danes je v Brdih 43 vasic. Trto so v Brdih zasadili že v romanskih časih, tako da je vinogradništvo tu že tradicionalno prisotno. Briška klima spaja alpsko svežino in sredozemski vpliv, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

V Kleti Brda verjamemo, da se kakovost rodi v vinogradu. To je naše temeljno vodilo, zato so vsi naši vinogradi vključeni v integrirano pridelavo, saj je trajnostna naravnanost edina prava pot. Klet Brda združuje 400 briških vinogradniških družin in verjamemo, da je trajnostna naravnanost edina prava pot. Klet Brda je močno vpeta v lokalno okolje in nismo samo največji pridelovalci vrhunskih vin in blagovnih znamk, ampak tudi skrbimo za razvoj turizma. Upravljamo dve vinski kleti, vinsko klet Klet Brda in grajsko klet De Baguer na gradu Dobrovo, kjer hranimo in predstavljamo naša premium vina De Baguer, A+, Single vinyard in tudi Schumacher. Prav tukaj smo videli lep izziv in priložnost za krasno sodelovanje v Gradom Bogenšperk. Zgodbi sta na nek način podobni, bogata zgodovina, obnovljeni grajski prostori, prekrasni ambienti in prav je, da tukaj skupaj predstavljamo najboljše slovenske zgodbe in produkte, na katere smo lahko ponosni. Veseli smo, da so bodo naša premium vina De Baguer, A+, Schumacher wines, ki so ravno včeraj prejela medalje na vinskem ocenjevanju Decanter lahko del te uspešne zgodbe.

 

Vinska klet Metlika

Naši predniki so pred več kot stotimi leti, 14. novembra 1909, ustanovili prvo Vinarsko zadrugo v Metliki. Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika.

Klet zgrajena leta 1958 je s svojo edinstveno obliko tunelskega tipa prava paša za oči in kraj za prijetno vinsko razvajanje. V 108 metrov dolgi vinski kleti tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Celzija, lahko hranimo 3 milijone litrov vina. Letna proizvodnja vina pa je približno 600.000 litrov.

Za svoje potrebe klet prevzema in odkupuje grozdje od nekaj več kot 100 belokranjskih vinogradnikov, kateri so zadružni člani in kooperanti. Prepričani smo, da se kakovost rodi že v vinogradu, zato gre vse ročno obrano grozdje v obdelavo v odličnem stanju in zagotavlja kakovostno predelavo in pridelavo vina. V kleti namenjamo vinu veliko pozornosti. Spremljamo zorenje, predvsem pa mu damo dovolj časa, da se umiri, zbistri in dozori.

Izrednega pomena za razvoj belokranjskega vinogradništva je 1968. leta uvedena nova blagovna znamka metliške črnine, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv »zibelka« metliške črnine.

V vinu se zrcalijo lastnosti belokranjskih tal, podnebja, lege, sorte, letnika ter delo našega vinogradnika in kletarja. Preplet tradicije v kleti in moderne tehnologije v pridelavi zagotavlja polne stene šampionskih nazivov in vitrine priznanj, katere pričajo o bogati zgodovini in naprednemu mišljenju pri pridelavi belokranjskega vina – in vse to je Vinska klet Metlika.

Zelo nas veseli in smo hkrati ponosni, da bo Grajska vinska klet na Gradu Bogenšperk oplemenitena tudi z našimi vini. Menimo, da je vzajemno sodelovanje ključ do uspeha oz. da je to pravilno začrtana pot za povečanje prepoznavnosti in ugleda samega gradu, kot tudi vseh sodelujočih partnerjev.

Prepričani smo, da bo kombinacija vin s kulinarično ponudbo, vsem gostom pričarala še posebej prijetno grajsko počutje.

 

Združenje vinarjev iz vasi Slap v Vipavski dolini

Idilična vasica Slap iz Vipavske doline je že dolga stoletja znana po vinogradništvu. O žlahtnosti njene kapljice je pisal Janez Vajkard Valvasor leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske, kjer pravi, da »so solze vinograda v Slapu še slastnejše«. V tem kraju, ki je omenjen že v zapisih z začetka 13. stoletja, ko je freisinški škof Oton kupil nekaj kmetij, so leta 1873 ustanovili prvo slovensko kmetijsko šolo. Prostore zanjo so v enem od svojih dvorcev odstopili grofje Lanthieri.

Danes se z vinarstvom in kletarjenjem ukvarja okrog 20 vinarjev, ki ustvarjajo bela, rdeča in rose vina, v zadnjem času pa tudi peneča iz avtohtonih sort zelèn in pinela. Slapenska vina so elegantna, harmonična, z bogato cvetico. Njihova pitnost in vrhunskost sta posledica starega izročila, ki ga danes s sodobnejšimi metodami pridelave nadgrajujejo mlade generacije. Na okus slapenskega vina vsekakor vpliva sestava zemlje, ki z mešanico apnenca, laporja, peščenjaka in gline daje vinom bogastvo mineralnih snovi. In pa edinstvene naravne vremenske razmere, ki so posledica lokacije Vipavske doline na meji med sredozemskim in kontinentalnim podnebjem.

Avtohtoni sorti zelèn in pinela so slapenski vinarji obudili pred leti in tako približali sodobnemu ljubitelju žlahtne kapljice, kar so predniki gojili z ljubeznijo in veliko truda. Sveže belo vino zelèn je dobilo ime po značilni svetlo zeleni barvi, kot ga imajo listje in mladice. Odlikuje se po nežni cvetno-sadni aromi, v kateri se zaznajo tudi mediteranske dišavnice. Pravijo, da ima vino s polnim in plemenitim telesom ter bogatim in harmoničnim okusom tudi zdravilne učinke – vsebuje namreč hidroksicimetne kisline z antioksidativi. Pinela je resnično stara sorta, saj je omenjena okrog leta 1280 v zapisih uradnega zgodovinarja dunajskega dvora Otokarja. Matija Vertovec, strokovni pisec, vinogradnik, zgodovinar, je v knjigi Vinoreja za Slovence (1844) zapisal, da sodi med bolj žlahtne sorte. Danes jo v večini pridelujejo le na Vipavskem. Vino zelenkasto rumene barve ima prijeten, harmoničen okus cvetlično-sadnega značaja. Pije se ga mladega, če pa je ustrezno zorjena, nastanejo žlahtnejše, bolj aromatične pinele.

Grajska vinska klet gradu Bogenšperk sedaj nudi izjemna vina slapenskih vinskih kleti, ki se ponašajo s tradicijo, ki prehaja iz roda v rod: Vina Marc, Vina Na Hribu, Vinarstvo Petrič, Posestvo Rouna, Kmetija Trošt in Vinska klet Žorž 1696. Zastopa jih Zavod Slap, organizator Slap Vino Festivala, ki poteka na začetku junija na Slapu.

 

Krčma na gradu

Zgodbo Krčme na gradu Bogenšperk pišemo ljudje polni entuziazma, zagnanosti, dobre energije z velikim veseljem in predanostjo svojemu delu. Naš cilj je ohranjati tradicionalne sestavine in jim na krožniku pričarati sodobnost.

Naso veliko družino vodi šef Mitja Zadravec, kuharski samouk, ki je z leti izkušenj in trdega dela postal eden vidnejših kuharjev v regiji. Vsi člani v kolektivu imamo posebno mesto in vsak na svoj način doprinese k zadovoljstvu naših gostov, saj se zavedamo, da dobro hrano ne okušajo samo naše brbončice in oči, temveč še bolj omamno diši, ko vam z veseljem in nasmeškom na obrazu voščimo dober tek.

K nam lahko pridete na kosilo, večerjo, ali pa kar tako vmes, skupaj z nami organizirate poslovna srečanja, praznujete obletnice ali pa s poročnim slavjem tlakujeta pot v skupno prihodnost. Lahko pa nas obiščete na grajski plaži in se odpočijete v objemo pisane narave s pogledom na mogočen lipov drevored.

V kleti Bogenšperk vas z dobro vinsko kapljico popeljemo skozi vinorodna območja Slovenije in tako na prav poseben način spoznavate našo čudovito deželo.

 

JAVNI ZAVOD BOGENŠPERK

Za vse informacije smo dosegljivi na turizem@bogensperk.si ali 040 856 568 (Maja Istenič, Javni zavod Bogenšperk, Staretov trg 25, 1275 Šmartno pri Litiji).

Več o dogodku lahko preberete na: https://www.bogensperk.si/novice/vrhunska-vina-v-vinski-kleti-na-gradu-bogensperk.html

Spremljajte nas na:

FB: TurizemŠmartno (https://www.facebook.com/TurizemSmartno) in

Grad Bogenšperk (https://www.facebook.com/gradbogensperk),

na IG: bogensperkcastle

in na spletnih straneh www.bogensperk.si in www.smartno.si.

Oglejte si tudi