Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
16°C
-2°C
JUTRI
14°C
-2°C
Deli
1195

Novembra že tridesetič po Levstikovi poti

Leto je naokoli. V bistvu je naokoli že 29 let, saj bo letošnjega novembra na sporedu že jubilejno 30. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti iz Litije do Čateža. 29 let je odtlej, ko se je skupina mladih iz Litije in Trebnjega odločila in šla že poleti na pot in določila pohod v letu 1987. Takrat so uporabili kar planinske markacije, ki jih je leta pred tem označilo Planinsko društvo Litija kot tiristično pot med Litijo in Čatežem. In prvi pohod je potekal po sedanji južni trasi prek Primskovega.

Tokratni pohod bo v soboto, 12. novembra s startom med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru. Prijave bodo na startu in kasneje ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (cca 1,5 km iz Litije).

 

Prijavnina za posameznike znaša 6,00 € in vključuje tudi dnevnik Levstikove poti, revijo Levstikova pot in za prvih 4.000 prijavljenih tudi praktično darilo. Prijave so obvezne! Za organizirane skupine več kot 10 pohodnikov veljajo posebni popusti.

 

Na dan pohoda bo med 5 in 10. uro na Trgu svobode, Valvasorjevem trgu, Jerebovi ulici in Levstikovi ulici v Litiji promet močno oviran. Za promet bo zaprt del Valvasorjevega trga in del Levstikove ulice. Vožnja avtobusov bo po navodilih organizatorja dovoljena po delu Valvasorjevega trga in po Jerebovi ulici. Parkirišča za osebna vozila bodo pripravljena v Litiji ob občinski zgradbi in ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji. Za avtobuse poskrbi organizator samo v primeru, da se skupina predhodno prijavi in prijavnino poravna pred prireditvijo.

 

Med 5 in 10. uro bo Litijska cesta v Šmartnem pri Litiji zaprta za promet, na ostalih cestah na območju Litije in Šmartnega pri Litiji bo promet močo oviran. Vožnja avtobusov bo po navodilih organizatorja dovoljena skozi Litijo po Šmarski cesti in v Šmartnem po Litijski cesti. Na cilju popotovanja parkirnih mest za osebne avtomobile ne bo oziroma bo parkiranje za njih prepovedano.

 

Trasa poti: Litija (start in prijave) – Šmartno pri Litiji (prijave) – Slatna – Jelša – Liberga – Preska… Od tod se nadaljuje po severni poti skozi Grmade – Gobnik in Moravče oziroma po južni poti skozi Ježni vrh – Vinji vrh – Poljane – Gradišče pri Primskovem – Sevno – Zagrič in Razbore s skupnim ciljem na Čatežu.

 

Prvi žig prejmete le ob prijavi na startu, na cilju na Čatežu pa samo spominski žig (kdor ga bo želel - ni obvezen), kjer bo postavljen info pult za urejanje administrativnih zadev (urejanje dnevnikov in izročanje priznanj in značk).

 

V drugem delu pohoda prireditev poteka po dveh trasah kot doslej, v Preski nad Kostrevnico pa se ob oznakah sami odločite po kateri boste nadaljevali. Obe trasi pa se zaključita na Čatežu, od koder bodo vozili posebni avtobusi nazaj v Litijo (skozi Šmartno pri Litiji) in naprej v Šentlovrenc.

 

Vsak udeleženec ob prijavi prejme dnevnik za potrjevanje udeležb na pohodih (če ga že imate, ga prinesite s seboj na prireditev) in novo revijo Levstikova pot. Na cilju jubilejniki prejmejo tudi priznanja in značke. Le prvih 4.000 prijavljenih udeležencev prejme ob prijavi na startu spominsko darilo. Kaj bo prejel vsak udeleženec, se še dogovarjamo in bomo objavili naknadno.

 

Razhodnja, zaključna prireditev bo ob 13. uri na vaškem trgu na Čatežu v organizaciji Turističnega društva Čatež, cilj prireditve pa bo odprt do 16. ure na Čatežu.

 

S cilja bodo po 11. uri organizirani avtobusni prevozi do železniške postaje v Litiji in naprej v Šentlovrenc. Avtobusni prevoz je zagotovljen izključno za prijavljene udeležence prireditve. Prijavo lahko od lani naprej opravite tudi na cilju na Čatežu ali pred vstopom na avtobus za povratek.

 

Hodite na lastno odgovornost ob normalno tekočem prometu na javnih cestah. Dolžni ste se pomikati po ustreznih prometnih površinah, ki so namenjene za hojo pešcev, če pa teh ni, pa ob desni strani vozišča v smeri gibanja. Ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na vidnem mestu ustrezna odsevna telesa. Na prireditvi je prepovedano teči, ker prireditev ni tekmovalnega značaja. Organizator bo poskrbel za ustrezno zdravstveno službo. Prijave so obvezne, kjer boste prejeli poseben Dnevnik Levstikove poti, če ga še nimate iz prejšnjih let. Organizator poskrbi za varnost udeležencev, ki se bodo prireditve udeležili organizirano s prijavo in potrditvijo pri organizatorju na startu prireditve.

 

Z udeležbo na prireditvi vsi udeleženci soglašajo, da so lahko predmet fotografiranja ali snemanja za javne in zasebne potrebe.

 

Dodatne informacije za pohodnike so dosegljive prek elektronske pošte na naslov info@levstik.si ali na naslov u www.levstik.si

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!