Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

V vrtcu Ciciban se je dogajalo

Včasih so otroci v vlogi nastopajočih, včasih kot gledalci, vedno pa so osrednje srce vrtca. Tako vrtec postane živ prostor, kot prepleten skupek vseh vključenih in se širi navzven v sam kraj bivanja. V besedi in sliki poglejmo le nekaj dogodkov letošnjega leta.
 

Otroci in njihova igra so navdih vzgojiteljicam, da jim z zgledom in na strokovnih podlagah zagotavljajo spodbude za vsestranski razvoj, bodisi v igralnicah, v kraju, v naravi ali pa pri druženju z družinskimi člani. Včasih so otroci v vlogi nastopajočih, včasih kot gledalci, vedno pa so osrednje srce vrtca. Tako vrtec postane živ prostor, kot prepleten skupek vseh vključenih in se širi navzven v sam kraj bivanja. V besedi in sliki poglejmo le nekaj dogodkov letošnjega leta.

 

V tednu otroka so si v kulturnem domu Šmartno otroci skupaj z družinskimi člani ogledali plesni nastop učencev podružnične šole Šentlambert, nato pa je ga. Barbara Dacar prikazala delo z lončarskim vretenom. Skupaj so na delavnicah ustvarjali z glino in se sladkali s palačinkami.

Zanimiv dogodek so pripravili starši v skupini Miške. Otrokom so zaigrali predstavo Babica Zima, otroci so njim v zahvalo spekli piškote.

Decembra so v skupino Polžki povabili babico deklice, ki  je predstavila izdelavo namiznega aranžmaja. Otroci so ob ustvarjanju zelo uživali ter tako izražali svojo ustvarjalnost in domišljijo. Izdelke so s ponosom odnesli domov.

V oddelku Metuljčkov so obujali tradicijo s petjem in plesom ljudskih vsebin, se igrali igre babic in spoznavali ljudske navade (koledovanje, sekanje pirhov, izdelava butaric ...). Ob vsem tem so se povezovali s krajem in krajani, ki so jim z veseljem povedali kakšno »staro« šego in navado.

Skupina Škratki je naša najmlajša skupina, stari so dve leti in že sodelujejo z organizacijo RK Litija. Letos so za okrasitev njihovih prostorov izdelali risbe s simbolom rdečega križa.

Na predpraznični čajanki so se skupaj veselili otroci skupine Polhki in njihovi stari starši. Pogostili so jih z zeliščnim čajem in piškoti, ki so jih otroci zavzeto oblikovali in pripravili za peko. Ponosno so jih ponudili svojim gostom na prtičku, ki so ga tudi sami izrezovali.

V skupini Ostržki so se spomnili, da bo otroška revija Ciciban septembra 2015 praznovala 70.letnico . V znamenju dogodka so se pridružili prazničnemu natečaju Medvedi in medvedki.

V podružnični šoli na Primskovem zelo dobro skupaj sodelujeta skupina Sovice in šola. Med letom se redno družijo ob raznovrstnih dogodkih in praznovanjih, prav poseben dogodek pa je Pomladna prireditev, ki jo pripravijo skupaj in združi vse krajane.

»Mama ni ime, mama je srce …« S temi besedami so otroci skupine Bučke začeli z nastopom ob materinskem dnevu. V podružnični šoli Velika Kostrevnica so skupaj z osnovnošolskimi otroki odzvanjali tudi glasovi najmlajših otrok. Staršem so polepšali že tako lep dan.

Otroci skupine Petelinčki so se odpravili na izlet z vlakom  na Savo v enoto Kekec. Vsi skupaj so preživeli lepo dopoldne v gozdu, kjer so si izmenjali svoja znanja in izkušnje. Zadovoljstvo otrok se je kazalo na licih, ko so se polni vtisov vračali.

Da je v gozdu tudi pozimi lepo, so ugotovili otroci skupine Mravljice, ki so obiskovali gozd vse leto in v različnih letnih časih. Tam so dobili ideje za razne igre. Med drugim so v škornjih hodili po lužah in preseljevali mlade žabe na varno, na trim stezi na Bogenšperku pa so preverjali svojo moč in spretnost.

 

Kultura? Širši pomen te besede so otroci spoznavali preko različnih predmetov iz škatle z naslovom » KULTURNE DROBTINICE ». Potovala je od skupine do skupine, vsebovala pa je veliko informacij o Sloveniji in državnih simbolih, pesniku F. Prešernu, o bontonu,  ljudskem izročilu in še kaj.

Skupna prireditev za babice in dedke z naslovom »Pika poka pod goro«, je potekala v duhu ljudske tradicije. Nastopi otrok in celotna prireditev je obiskovalce popeljala v njihovo mladost in hkrati ustvarila še en čudovit spomin.

Nekdanji dan mladosti, 25. maj, so želeli obeležiti s tekom- Cicitek na igrišču Sokolsko. Igrišče se je spremenilo v pravi tekaški stadion. Tekli so vsi otroci, razdeljeni po letniku starosti in po spolu. Štafeto pa so tekle vzgojiteljice.

V okviru projekta  »promet – nekoč in danes«, je gospod Hauptman predstavil starinsko vozilo – spačka. Otroci so ob predstavitvi uživali, nepozabno doživetje je bila tudi vožnja z avtom.

Dve strokovni delavki vrtca Ciciban ter dva zunanja sodelavca  so na Litijskem teku z ekipnim tekom zastopali vrtec Ciciban, kjer so jih spremljali navijači, zaposleni in otroci zaposlenih. S sodelovanjem in uspešnim rezultatom so navdušili vse in ponesli ime vrtca Ciciban v širše okolje.

 

Na zaključni prireditvi »MINI MATURANTI«so otroci ob spremljavi pesmi »Gaudemus igitur«  ponosno prihajali na oder, kjer so prejeli diplome. Še skupna pesem za slovo in obdobje brezskrbnega otroštva se bo zaključilo. Vsem skupaj še enkrat zaželimo: » Srečno na tej poti!«.

 

Dogodke zbrala Dušanka Pevec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi