Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Uspešno izveden tečaj slovenskega jezika v okviru projekta »Prva generacija, druga možnost«

V okviru Erasmus projekta »Prva generacija, druga možnost« smo na Izobraževalnem centru Geoss v času od septembra lani do aprila letos izvedli 24-urni tečaj slovenščine za starše učencev v Osnovni šoli v Litiji, ki prihajajo iz drugih držav. Namen tečaja, ki ga je redno obiskovalo okoli 15 udeležencev, je bil pomagati staršem priseljencem pri vključevanju v slovensko družbo, še posebej na področju šolanja oz. izobraževanja njihovih otrok z željo, da bi postali aktivni udeleženci v šolskem okolju.
Tečaj pa je, tako kot marsikatero drugo aktivnost v tem času, zaznamovala epidemija korona virusa. Zaradi posameznih ukrepov je tečaj trajal več kot pol leta, saj je vmes prišlo do prekinitve izvajanja.

Tako kot na vseh tečajih slovenskega jezika, je bil tudi na našem tečaju poudarek na razvoju vseh štirih jezikovnih spretnostih, in sicer komunikacijske, slušne, bralne in pisne. V okviru le-teh so bila obravnavana naslednja tematska področja: slovenski šolski sistem, šolski predmeti, šolski urnik, potek šolanja in šolanje otrok. Največji poudarek je bil ravno na komunikaciji med starši in šolo, tako ustni kot pisni. Dotaknili pa smo se tudi področja vseživljenjskega učenja.

Tečaj je potekal v sproščenem vzdušju. Udeleženci so zelo aktivno sodelovali ter so s tem pripomogli k učinkovitosti tečaja. Navsezadnje to potrjujejo tudi njihove izjave, ena od udeleženk je tako zapisala: »S tečajem sem zelo zadovoljna. Jaz sem se veliko novega naučila. Bilo mi je zelo lepo. Všeč mi je bilo zelo, ker sem spoznala tudi nove prijateljice«. Udeleženci pa so zelo pohvalili tudi predavateljico, profesorico slovenščine Jožico Žolgar.

V okviru omenjenega projekta načrtujemo še izvedbo dveh petdnevnih programov mobilnosti v Nemčiji in Španiji, o katerih smo starše že seznanili in jih bomo izvedli predvidoma oktobra letos in marca prihodnje leto oziroma, ko bodo razmere to omogočale.

Informacije o omenjenih programih in ostalih projektnih aktivnostih ter različne uporabne vsebine objavljamo v zaprti Facebook skupini, kamor smo povabili vse udeležence tečaja in ostale zainteresirane starše. K sodelovanju v skupini lepo vabljeni vsi starši, ki se še niste odzvali!

Oglejte si tudi