DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

OBISK HRVAŠKIH DIREKTORJEV V DOMU TISJE LITIJA

V sredo, 13. marca, je Dom Tisje – enota Litija, gostil obisk direktorjev domov za stare ljudi Primorsko-goranske županije iz Hrvaške.

Pobudnik in predlagatelj obiska naše enote je bil gospod Franci Imperl, ki nas je izbral izmed nekaj domov, ki so si jih omenjeni direktorji v Sloveniji ogledali. Direktorji so se v spremstvu naših strokovnih delavk ogledali način dela v gospodinjskih skupinah.

Življenje v gospodinjskih skupinah je po skoraj desetih letih od odprtja enote Litija, v Sloveniji še vedno redkost. Gospodinjske skupine zahtevajo tako ustrezno arhitekturno zasnovo, kot vsebino dela, ki omogoča normalizacijo življenja. Vsi obroki se pripravljajo v posameznih enotah doma, kjer je gospodinja tista ključna oseba, ki predstavlja »nadomestno mati«. Stanovalci se v pripravo obrokov vključujejo tako aktivno kot pasivno, čuti se toplino in domačnost. Stanovalci prebivajo v eno in dvoposteljnih sobah, ki jih lahko opremijo s svojim lastnim pohištvom in njim ljubimi predmeti. V domu je prevladujoča metoda kongruentna odnosna nega, ki temelji na posameznikovi biografiji ter spoznanjih iz nevrobiologije in nevroznanosti.

V stanovalčevi življenjski zgodbi iščemo lepe spomine, ki v človeku sprožajo dobre občutke. Povratno spremenjeno obnašanje stanovalca pozitivno deluje na negovalca, med njima se vzpostavi odnos, ki preseže običajen negovalni odnos.

V posameznem delovnem timu morajo biti zaposleni ustvarjalnejši, znati se morajo prilagajati različnim situacijam. Delovni tim potrebuje stalno podporo strokovnih delavcev, znanja iz komunikacije in organizacije dela.

Po ogledu doma so direktorji prisluhnili predavanju iz kulture usklajenih odnosov, kakovosti po modelu E-qalina ter drugih metod, ki se uporabljajo v našem domu ter znamčenju delodajalca skozi zaposlene.

V živahni razpravi smo izmenjali svoje izkušnje, primere dobrih praks, opozorili na težave in se v prijateljskem razpoloženju dogovorili, da se še srečamo.

Oglejte si tudi

Copyright © PriMS, d. o. o. Vse pravice pridržane.