Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Občina Zagorje ob Savi je boter jablani idared v Levstikovem sadovnjaku

Občina Zagorje ob Savi leži v osrčju Slovenije. Obsega 147 km2 površin, na katerih živi okrog 16.800 prebivalcev (16.763 prebivalcev na dan 01.07.2014, od tega 8.252 moških in 8.511 žensk). Gostota poselitve znaša 114 prebivalcev na km2. Občina je razdeljena na 13 krajevnih skupnosti (Jože Marn, Rudnik – Toplice, Franc Farčnik, Čemšenik, Izlake, Kisovec – Loke, Kotredež, Mlinše – Kolovrat, Podkum, Ravenska vas, Šentlambert, Tirna, Šentgotard) v katere je vključenih 78 naselij.
Nadmorska višina mesta Zagorje ob Savi znaša 224 m, najvišje naselje v občini pa je Mali Kum z 820 m nadmorske višine. Zagorje ob Savi, Loke – Kisovec in Izlake so največja naselja v občini, najmanjše naselje pa je Družina. Med najstarejša naselja se uvrščajo Tirna, Zagorje ob Savi, Izlake in Čemšenik. Občinski praznik je 9. avgusta.

 

Sosednje občine so: Trbovlje, Radeče, Litija, Moravče, Lukovica, Kamnik, Vransko, Tabor. Občine Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik sestavljajo geografsko regijo Zasavje. V občini so 3 matične šole, 5 podružničnih šol, šola s prilagojenim programom in glasbena šola.

 

Mesto Zagorje ob Savi je od Ljubljane oddaljeno 52 km, Celja 36 km, Trbovelj 6 km, Litije 17 km in GEOSS – a 22 km.

 

Velika ali Čemšeniška planina je s 1.204 m nadmorske višine (Tolsti vrh 1.173 m) najvišji vrh v občini. Največja globina pred zaprtjem rudnika je znašala – 262 m. Najdaljši potok v občini je Medija, skozi občino pa teče reka Sava.

 

Zagorje leži na 15. poldnevniku vzhodne geografske dolžine, Evropska pešpot E7 pa se zagorske občine dotika pri Trojanah.

 

******************************

JABLANA IDARED

 

Idared je bil vzgojen leta 1935 s križanjem Jonathana in Wagnerjevega jabolka. Drevo je šibkejše rasti. Krošnja je lepe piramidaste oblike. Zarodi hitro, rodi dobro in redno. Plodovi so srednje veliki, zeleno rumene osnovne barve s temno do purpurno rdečo krovno barvo. Kožica je gladka in nekoliko voščena. Meso je belkasto, srednje čvrsto in sočno. Plodovi niso občutljivi na prstne odtise. So osvežilnega fino kiselkastega okusa brez izrazite arome. Zori od sredine do konca oktobra. Je dober opraševalec. V domačem skladišču užitna do februarja, v hladilnici pa celo do junija. Priporočljiva je tudi za domače vrtove.

Oglejte si tudi