Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

»OKO JE ZAZNALO …« in Zgodbe šmarskih hiš

V četrtek, 10. novembra, je v knjižnici Šmartno potekalo odprtje razstave fotografskega natečaja in projekta Zgodbe šmarskih hiš, ki sta bila posvečena prazniku Občine Šmartno pri Litiji.

Knjižnica Litija in Javni zavod Bogenšperk sta uspešno izvedla 2. fotografski natečaj z naslovom »OKO JE ZAZNALO …«. Razstavljajoči avtorji fotografij so Anja Props, Gašper Perme, Gregor Pevec, Kristina Potisek, Lojze Flisek in Sonja Perme. Ideja fotografskega natečaja je bila poskušati »ujeti v večnost« trenutke, motive, razglede in druge zanimivosti, značilnosti in lepote v občini. Fotografije so tematsko vezane na občino in prispevajo k večji prepoznavnosti kraja. K razstavljanju so bili vabljeni tako starejši fotografi kot tudi tisti malo mlajši, najboljši trije pa so dobili tudi lepe denarne nagrade. Nagrade so bile podeljene za najboljše tematske sklope fotografij. Prvo nagrado je dobila Sonja Perme, drugo Lojze Flisek in tretjo Anja Props.

Sočasno pa si v prostoru knjižnice Šmartno lahko ogledate tudi predstavitev domoznanskega projekta Zgodbe šmarskih hiš. Knjižnica Litija v sodelovanju s krajani Šmartnega nadaljuje z zbiranjem podatkov in ohranjanjem spominov in pričevanj o starejših zgradbah v Šmartnem. V letu 2016 je zbirko dopolnilo še 5 panojev, ki nam bodo približali Jakličevo, Grudnovo, Sinigojevo, Čoparjevo in Gabrijelovo hišo. Hiše so »žive«, kar pomeni, da jih polnijo bodisi stanovalci bodisi dejavnost in obiskovalci. So zanimive in imajo veliko povedati, zato želijo, da spoznate njihove zgodbe. Gradivo je bilo shranjeno v domoznanskem oddelku Knjižnice Litija, arhivih, osebnih spominih lastnikov in izbrskano s pomočjo ljubiteljev dediščine.

Razstavi sta odprti v odpiralnem času knjižnice Šmartno in si ju lahko ogledate vse do 1. decembra 2016.

Vabljeni! 

Oglejte si tudi