Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Noč čarovnic za grajskimi vrati

Najbolj strašna noč v letošnjem letu je za nami! 31. oktobra smo se vsi, ki smo bili začarani ali pa smo hoteli čarati, zbrali na gradu Bogenšperk, kjer smo praznovali Noč čarovnic.

Praznovanje Noči čarovnic izvira iz starih keltskih običajev, ko se je 31. oktobra uradno začela zima. To je bilo temačno obdobje, čas zlih duhov, čarovnic in drugih strašljivih bitij. Da bi jih preganjali, so začeli kuriti kresove. Šele mnogo kasneje so kresove zamenjale manjše lučke, katere osvetljujejo izrezljane buče.  

Grajsko dogajanje z bogatim programom se je pričelo ob treh popoldne, ko so začeli prihajati prvi obiskovalci. V letošnjem letu se je prizorišče dogajanj razširilo tudi pred glavna grajska vrata, kjer so naši najmlajši skupaj s KUD-om Vajkard izrezovali buče.

V grajskem atriju in viteški dvorani so potekale otroške ustvarjalnice – otroci so si lahko poslikali obraz, odtisnili svojo bučo, naredili pajkovo mrežo, čarovniški klobuk in čarovniško palico ali fračo ter se okitili s strašljivo čarovniško masko.

Vsake pol ure so si obiskovalci ogledali začaran grad – del muzejske zbirke na gradu Bogenšperk je tudi soba čarovnic, saj so ljudje v Valvasorjevem času verjeli v čarovnice in z njimi povezane čarovniške procese. Raziskava Cerkniškega jezera, čarovniški procesi, vraža o hudiču, ki pase polhe in čarovniške zeli so le drobec omenjene zbirke. Vraževerja pa ne smemo omejiti samo na pretekli čas, kajti tudi dandanes smo vraževerni – beremo sanjske bukve, horoskop, otroške knjige, kjer se pojavlja vraževerje, emuleti za srečo, vraže ob ženitovanju in še in še.

Tudi prizorišče za gradom je bilo tekom dneva polno obiskovalcev – na glavnem odru smo si ogledali predstavo Obuti maček Družinskega gledališča Kolenc, osupnili so nas člani Čupakabre, prisluhnili smo glasbeni skupini Trije nečaki.   

Tudi tokrat so naša visoka pričakovanja več kot izpolnili v MC Litija, ko so začarali grajsko klet in prestrašili staro in mlado. Redko kdo si je upal podati v začaran labirint in si ogledati strašljivi vodnjak, kjer tavajo izgubljene duše.

Najbolj izvirni in vztrajni čarovniki in čarovnice so tekmovale za Naj čarovnico bogenšperško, razglasili pa smo tudi najlepše izrezljano bučo. 

Polni vtisov in rahlo utrujeni smo vsi skupaj grad zapustili v večernih urah, ko so čarovniki in čarovnice odvrgle svojo preobleko.

Kličemo »Na svidenje« do naslednjega leta, ko bomo za vas ponovno pripravili mnogo presenečenj, delavnic in nagrad. 

Oglejte si tudi