DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

“Nepremičnine v starosti” tema zadnje delavnice v okviru LAS projekta Točke za starejše

V torek smo v prostorih Občine Litija izvedli še zadnje predavanje in delavnico v okviru LAS projekta »Točka za starejše« - NEPREMIČNINE V STAROSTI: Upravljanje in prilagoditev domačega bivalnega okolja. Dogodek, ki ga je izvedel Zavod Oreli v sodelovanju z Mizarstvom Kos, je moderirala Mojca Štepic, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Roman Rener iz Zavoda Oreli je poudaril, da lahko nepremičnine v starosti dajejo varnost ali pa so breme, zato so prilagoditve nujno potrebne za samostojno bivanje, s čimer zmanjšamo možnosti nesreč na domu.  Najpomembnejše prilagoditve so vhod, hodniki, sobe, kuhinja in kopalnica, prava vrednost pa se pokaže, ko jih začnemo uporabljati samodejno in brez razmišljanja. Celotna predstavitev je na voljo TUKAJ.

Jože Kos iz Mizarstva Kos, je predstavil idejne zasnove premičnih lesenih hišk za eno osebo, ki se lahko postavijo na dvorišče sorodnikove hiše ali znotraj medgeneracijskih centrov in domov za starejše. V prihodnosti bodo starejši, predvsem tisti, ki živijo sami, iskali majhna prilagojena pritlična stanovanja ali hiške v skupnostih za starejše. Idejna zasnova teh bivalnih enot je rezultat študijskega dela med Mizarstvom Kos in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani, kako so potekala razmišljanja in načrtovanja, pa je povzela mentorica projekta, prof. mag. Martina Zbašnik-Senegačnik. Prof. dr. Franc Pohleven, biolog in znanstvenik z veliko ljubezni do lesa, je izpostavil prednosti lesene gradnje in vplivov na življenje v njej. Celotna predstavitev je na voljo TUKAJ.

V zaključnih govorih so predstavnice Občin Litija (Lijana Lovše, podžupanja), Šmartno pri Litiji (Karmen Sadar, direktorica občinske uprave) in Lukovica (Mojca Cerar, koordinatorka Točke za starejše) delile informacijo, da bodo Točko za starejše podpirale še naprej in zagotovile njeno izvajanje tudi po koncu projekta. Svoje pozitivne izkušnje sta delili tudi Milena Mrzel, predsednica Društva upokojencev Šmartno pri Litiji in Marijana Grošelj iz Društva upokojencev Lukovica.

Anita Molka, koordinatorica LAS projekta Točka za starejše, se je zahvalila vsem, ki so in bodo še naprej pomembno prispevali k pomoči starejšim v lokalnem okolju. Izpostavila je, da je projekt združil organizacije in posameznike, ki omogočajo kakovostnejše življenje starejših in ravno te vezi bodo gonilo nadaljnjega razvoja in izvajanja. Spodbuja naj se sodelovanje med ključnimi akterji, ki ga je potrebno še okrepiti  in ohranjati za skupno dobro naših starejših občanov. Naj bodo sodelovanje, empatija in srčnost osrednjega pomena.

__________________________________________________________________________________

1/8

Mojca Štepic, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, ob uvodnem nagovoru.


Roman Rener, strokovnjak za nepremičnine in svetovalec Zavoda Oreli.

Jože Kos iz Mizarstva Kos predstavlja model lesene mobilne hiške za eno osebo.


Karmen Sadar, direktorica občinske uprave Občine Šmartno pri Litiji.

Milena Mrzel, predsednica DU Šmartno pri Litiji.

Anita Molka, koordinatorica LAS projekta Točka za starejše.

V okviru LAS projekta »Točka za starejše« je tudi za občane občine Šmartno pri Litiji pričela delovati svetovalna pisarna, ki nudi pomoč in podporo starejšim ter koordinira delo prostovoljcev. To je rezultat prenosa dobre prakse Zavoda Oreli iz Kamnika. 

Starejši lahko povprašajo za nasvet in pomoč prostovoljce (tudi obiski na domu), ki nudijo pogovor, dostavo hrane, pomoč pri opravilih, spremstvo, učenje uporabe računalnika, pomoč pri izpolnjevanju obrazcev, ipd.

Starejši in njihovi svojci se lahko po pomoč obrnete na Točko za starejše v Šmarnem pri Litiji. Vabljeni tudi vsi, ki bi želeli sodelovati kot prostovoljci.

KONTAKT:

- Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji, Staretov trg 25: Uradne ure - vsako sredo od 11. do 12. ure; e-naslov: starejsi.litijasmartno@gmail.com; telefon: 064 251 737 (od pon.-pet. od 8. do 16. ure)

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS Srce Slovenije.

Avtorica članka: Anita Molka

Avtorica fotografij: Špela Pavlič Kos

Oglejte si tudi

Copyright © PriMS, d. o. o. Vse pravice pridržane.