Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

POPOTOVANJE VALVASORJEVE KONJENICE - grad Rajhenburg 2015

Letošnje popotovanje z Valvasorjevo konjenico, že triindvajseto po vrsti, je namenjeno obisku pravkar povsem obnovljenemu gradu Rajhenburg nad Brestanico, občina Krško, čigar znamenitost je leta 1689 opisal polihistor, histograf, geograf, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec, zbiratelj, risar, založnik, ob tem pa še vojak in poveljnik - nadstotnik ter nenazadnje tudi naš vzornik baron Janez Vajkard Valvasor. Najstarejši zapis o gradu je zapis, ki je nastal na Nemškem, ko je leta 895 nemški kralj Arnulf podpisal listino, s katero je svojemu fevdniku Valtunu podaril v popolno last vrsto posesti, ki jih je le-ta do takrat imel v fevdu. Med podarjeno posestjo so tudi tri kraljevske kmetije v Brestanici Richenburch. Drugič se imeni Richenburg in Gurkeulede pojavita leta 1154 v listini, ki je nedvomno originalna, lepo ohranjena in shranjena v Deželnem arhivu v Gradcu (Avstrija). V začetku 10. stoletja je bila utrdba v boju z Madžari porušena. V letih od 1131 do 1147 je grad na novo zgradil salzburški nadškof Konrad. Grad je pogosto menjal lastnike, med znanimi so bili nedvomno Rajhenburški in že pred letom 1600 Gall pl. Gallenstein. Prav v času njegovega lastništva do leta 1639 naj bi prizidali notranje hodnike in gradu dali večino današnje podobe. V času življenja Janeza Vajkarda Valvasorja sta bila kot lastnika omenjena Veit Jakob pl. Moscon in Leopold pl. Curti. Naslednja tri stoletja je lastništvo prehajalo med različnimi lastniki in lastnicami. Aprila 1941 so Nemci trapiste pregnali in v gradu uredili preselitveno taborišče za izganjanje Slovencev, od koder je na pot izgnanstva v Srbijo, na Hrvaško in v Nemčijo šlo okrog 45.000 Slovencev. Dve leti po končani vojni je bil grad nacionaliziran, v njem pa je Uprava za notranje zadeve uredila zapore, ki so bili na gradu do junija 1966.

 

Zaradi navedene burne zgodovine je grad Rajhenburg nad Brestanico zagotovo kraj, ki je vreden obiska Slavne Valvasorjeve konjenice.

 

Valvasorjeva konjenica bo odšla na pot z gradu Bogenšperk, 25.6.2015 ob 08.00 uri, na grad Rajhenburg bo  pripotovala v petek, 26.6.2015 ob 16.00 uri in se vrnila nazaj na grad Bogenšperk v nedeljo, 28.6.2015 ob 16.00 uri, kjer je predviden tradicionalni zaključek 23. popotovanja. Na gradu Rajhenburg bo Valvasorjevo konjenico sprejelo vodstvo občine Krško in glasbena skupina Mariachi.

 

Trasa :

 BOGENŠPERK – M. Kostrevnica  - Liberga – V. Preska – Leskovica - Šentjanž – Grahovica - Sevnica -  Brestanica, grad Rajhenburg – Blanca – Šentjanž – Dobovica – Liberga- Jelša – BOGENŠPERK

Oglejte si tudi