Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Organizirano drugo srečanje vseh akterjev, ki skrbijo za kakovostnejše življenje starejših v Srcu Slovenije

S ciljem zagotavljanja kakovostnejšega življenja starejših v Srcu Slovenije, je Razvojni center Srca Slovenije organiziral drugo srečanje v okviru evropskega projekta EU_SHAFE, ki naslavlja pametna, zdrava in starosti prijazna okolja. Vabljene so bile vse organizacije, ki delujejo na področju starejših iz občin Litija, Kamnik, Šmartno pri Litiji, Lukovica, Moravče in Dol pri Ljubljani. Srečanje z 20 udeleženci se je odvijalo 18. junija 2020, v Knjižnici Šmartno pri Litiji.

Razvojni center Srca Slovenije je pripravil zaključke prve delavnice, kjer so se že kreirale ideje za skupen projekt na temo kakovostnejšega bivanja starejših, cilj drugega srečanja pa je bil nadaljevanje oblikovanja skupne projektne ideje za prijavo na LAS razpis ter spoznavanje dobrih praks iz Evrope s področja bivanja starejših v domačem okolju . Predstavljenih je bilo 6 dobrih praks iz Portugalske, Danske, Nemčije, Irske, Španije in Italije. Po predstavitvi je sledila diskusija z udeleženci, ki so izpostavili, da potrebujemo še več varovanih stanovanj in domov za starejše. Najbolj zanimiva za naše okolje jim je dobra praksa iz Portugalske, kjer starejšim, ki so osamljeni in ne želijo v dom, omogoča življenje v naselju manjših hišk z vso potrebno infrastrukturo v bližini. 

Sandra Katić iz IC GEOSS meni, da so takšne hiške trajnostne in zelo dobrodošle v našem okolju. Izpostavila je tudi pomembnost uporabe tehnologije, kjer starejši potrebujejo podporo in izobraževanje. Lijana Lovše iz Občine Litija je poudarila, da  sredstva za starejše namenjajo z željo, da lahko čim dlje kakovostno bivajo na svojem domu. Na voljo je pomoč na domu in patronažna služba, ŠMELC pa ima tudi 17 varovanih stanovanj, katerih si želijo še več, saj je povpraševanje zelo visoko.
Leonidi Razpotnik iz Doma Tisje je najbolj zanimiva dobra praksa iz Danske, kjer je občina ustanovila skupino za stanovanjsko prenovo. Stanovanjska skupnost pa je po mnenju večine kar velik zalogaj, saj se morajo osebe med seboj razumeti, da lahko sobivajo.


Drugi del srečanja je bil namenjen oblikovanju projektne ideje, in sicer je bil poudarek na hitri zaznavi težav na terenu, hitrem reševanje le-teh ter dobri koordinaciji. Karmen Sadar iz Občine Šmartno je poudarila, da je težava oskrba bolnikov, ki pridejo iz bolnišnic in da so nujno potrebna izobraževanja za svojce oziroma neformalne negovalce. V občini Kamnik takšna izobraževanja izvaja Inštitut Antona Trstenjaka in so zelo dobro obiskana. Izobraževanja za nego oseb z demenco izvaja tudi Dom Tisje po različnih društvih. IC GEOSS je že izvajal izobraževanja o uporabi računalnika, poudarjajo pa potrebo po programu namenjenemu svojcem, ki skrbijo za starejšega na domu (nega, socialna oskrba). Izobraževanja za neformalne negovalce so bila prepoznana kot nujno potrebna v Srcu Slovenije.

Slovenija je v zaostanku na področju vseživljenjskega izobraževanja, zato je nujno potrebna nadgradnja. Lijana Lovše je izpostavila, da je v Litiji veliko društev, ki izobražuje starejše, vendar se izobraževanja podvajajo. Zelo pomembno je namreč povezovanje ter usmeritev k bolj kvalitetnim in zanimivim temam. Društvo diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji organizira kvalitetna izobraževanja o življenju s sladkorno boleznijo, ki jih sofinancira Občina, vendar so slabo obiskana. Osveščajo tudi osnovne šole in gimnazije, kjer pa je odziv zelo dober. Ljudje se v društvo večinoma zatekajo po socialno pomoč in pogovor. 

 

Diskusija je v drugem delu tekla tudi o tem kdo so koordinatorji v posameznih občinah, ki se ukvarjajo s starejšimi. V občini Šmartno pri imajo krajevni odbor Rdečega križa in zelo aktivno društvo upokojencev, ki dobro pozna starejše v lokalnem okolju.

Mitja Bratun iz LAS Srce Slovenije je za zaključek predstavil LAS razpis, katerega cilj je vključevanje ranljivih ciljnih skupin, med katerimi so tudi starejši. Razpis bo odprt od 1. julija do 30. septembra 2020, na voljo je 300 tisoč EUR sredstev s 65% sofinanciranjem, projekt pa se lahko izvaja največ dve leti. 

Na srečanju se je izpostavilo predvsem potrebo po izobraževanju, cilj pa je z majhnimi viri odpraviti težave, ki se pojavljajo. Naslednji korak je priprava projektne ideje za prijavo na prihajajoči LAS razpis. V kolikor imate predloge, ki še niso prepoznani ali vas podrobneje zanimajo dobre prakse,  nam pišite na anita.molka@razvoj.si ali nas pokličite na 01 896 27 10.

 

 

Anita Molka

Povezave

EU_SHAFE projekt

Oglejte si tudi