Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Društvo LAZ v programu Evropa za državljane

Voda je osnovni pogoj za življenje ljudi, rastlin in živali ter nepogrešljiv vir za gospodarstvo, zato je ohranjanje vodnih virov pomembna tematika, ki se tiče nas vseh. Petčlanska ekipa članov Društva za razvoj podeželja Laz, se je med 8. in 10. marcem 2017, udeležila uvodnega srečanja projekta z naslovom H2O – Mreženje mest in vključevanje državljanov v zaščito vodnih virov v Evropi. 

Projekt poteka v okviru programa Evropa za državljane, ki je sofinanciran s strani EU, za spodbujanje večje vloge državljanov pri razvoju Unije. Ker voda ne pozna meja, ravnanje z vodnimi viri v eni državi vpliva na vodne vire v sosednjih državah, zato je pomembno sodelovanje med evropskimi državami. Prijaviteljica projekta, občina Ruma (Srbija), je poleg društva Laz k sodelovanju povabila še občino Razlog (Bolgarija), mestno četrt Praga 9 (Češka), občino Našice (Hrvaška), in socialno podjetje Human Innovation Group Nonprofit (Madžarska). 

Tekom dvoletnega trajanja projekta bo vsaka sodelujoča organizacija v svojem kraju delovanja organizirala srečanje vseh partnerjev. Na srečanju bodo predstavljene dobre prakse ohranjanja vodnih virov, ukrepi zagotavljanja pitne vode in predstavitev prenosa evropskih direktiv o vodi na lokalno raven. V občini Rumi so predstavili, kako vodne vire izkoristiti v turizmu. Primera dobre prakse sta arheološko najdišče Gomolava, ki se nahaja ob glavnem vodotoku Rume reki Savi, ter na primeru Bara Trskovača, kako ravnati z okoljsko zaščitenim vodnim območjem. Predstavil se je tudi občinski oddelek za vodovod in oddelek za preverjanja kakovosti in standardov pitne vode.


Na takšen način poteka izmenjava dobrih praks, znanj in možnosti sodelovanja med projektnimi partnerji. Sodelovanje v evropskih projektih omogoča večjo prepoznavnost našega kraja, občine in države, zato so takšni in podobni projekti več kot dobrodošli. Prihod projektnih partnerjev v Slovenijo bo v mesecu juniju 2018.  Društvo Laz je že v letu 2015 organiziral projekt Evropa za državljane z naslovom Demokratična odgovornost in državljanska udeležba v Evropi, kjer je sodelovalo 14 evropskih držav.

 

Oglejte si tudi