DANES
25°C
8°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

V Slovenskih Konjicah držali obljubo

Župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc je držal obljubo, ki jo je dal ob nastopu mandata leta 2018, ko se je zavezal k izvajanju participativnega proračuna. Od 56 slovenskih županov jih je obljubo izpolnilo le 24, je ugotovil inštitut Danes je nov dan. V Slovenskih Konjicah smo participativni proračun začeli izvajati v letu 2019.

Skupaj s svetnicami in svetniki so se že aprila 2019 odločili, da pristopimo k izvedbi participativnega proračuna, oktobra istega leta pa je bilo izbranih 29 predlogov. Predloge smo zbrali v dokumentu, ki je bil objavljen v novici na naši spletni strani: https://www.slovenskekonjice.si/objava/223652. V letih 2020, 2021, 2022 se bo zanje namenilo največ 1 % proračuna, skupno približno 300.000 evrov.  

Skupno v demokratičnih procesih soodločanja, pri katerem o porabi dela proračunskih sredstev neposredno odločajo občani, sodelujejo prebivalci 39 slovenskih občin. Inštitut Danes je nov dan sporoča, da gre pri tem “za eno najpomembnejših oblik neposrednega vključevanja občank in občanov v delo lokalne samouprave, ki prinaša številne pozitivne učinke,” so zapisali. Občani projekte predlagajo in se do njih opredelijo. Gre za način vplivanja javnosti na izboljšanje svojega življenjskega okolja, saj za sodelovanje ni potrebno podrobnejše znanje o delovanju občine ali proračunu. Med drugim se lahko poveča učinkovitost porabe javnih sredstev, poskrbi za enakomernejši razvoj občine in izboljša ravnanje z občinsko infrastrukturo, navajajo v inštitutu. Tudi občani se bolj povezujejo s svojo skupnostjo.

Oglejte si tudi