DANES
24°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Projekt Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih

V letu 2017 smo se v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec skupaj z Zdravstvenim domom Dravograd v obliki konzorcija prijavili na razpis Ministrstva za zdravje. Bili smo uspešni in izbrani kot eno izmed 25 okolij v Sloveniji, kjer bo potekala nadgradnja in razvoj preventivnih programov.

Aktivnosti projekta se bodo izvajale na območju Zdravstvenega doma Slovenj Gradec in Zdravstvenega doma Dravograd v sodelovanju s partnerji v lokalnem okolju (občina, center za socialno delo, območna služba Zavoda za zaposlovanje, območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, območna enota NIJZ, vzgojno izobraževalni zavodi, PUM-O, mladinski centri,…).

Namen projekta je krepitev javnozdravstvene vloge zdravstvenih domov (ZD), izvajanje nadgradenj preventivnih pregledov za otroke in mladostnike, preventivnih obravnav za ogrožene otroke in mladostnike ter izvajanje integrirane preventive kroničnih bolezni na primarni ravni zdravstvenega varstva, vključevanje ranljivih oseb v preventivno zdravstveno varstvo ter uvajanje modela skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih.

Ključni del projekta predstavlja vzpostavitev integriranih centrov za krepitev zdravja (CKZ) kot samostojnih enot v zdravstvenih domovih. V CKZ, ki ima sedež v ZD Slovenj Gradec in pokriva tudi območje ZD Dravograd, stremimo k zagotavljanju kakovostnih preventivnih programov, ki se med seboj povezujejo in strokovno dopolnjujejo ter jih izvaja za to posebej usposobljen kader. Izvajamo program Priprava na porod in starševstvo, aktivnosti krepitve zdravja in preventivnih obravnav za otroke, mladostnike in njihove starše, zobozdravstvene vzgoje za otroke in mladostnike ter Program za krepitev zdravja odraslih.                                                     

1/2


S ciljem doseganja boljšega zdravja, z zdravjem povezane kakovosti življenja in zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih ter načrtovanja aktivnosti promocije zdravja, ki bodo izhajale iz potreb ciljnih populacij, bomo v okviru tega projekta prispevali k boljši informiranosti, motiviranosti in posledično vključenosti v preventivne programe ter k dostopnejšim, sprejemljivejšim in ustreznejšim preventivnim obravnavam.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada.

Pripravila: Mateja Učakar, mag. zdr. nege, vodja Centra za krepitev zdravja ZD Slovenj Gradec in ZD Dravograd

Oglejte si tudi