DANES
21°C
8°C
JUTRI
18°C
10°C
Oceni objavo

ČLANI DRUŠTVA DIABETIKOV SLOVENJ GRADEC PONOSNI NA 60. OBLETNICO

27. oktobra je v prostorih MKC-ja zadonelo in zazvenelo. Pihalni orkester Slovenj Gradec in moški pevski zbor Šmartno sta namreč otvorila  60. obletnico delovanja  Društva diabetikov Slovenj Gradec. Profesorica, pisateljica in moderatorka slavnostne prireditve  Boža Božena Lesjak, je vse navzoče nagovorila z uvodno mislijo: »Skrivnost življenja ni le v delu, temveč v naših srcih, v mišljenju, v prijaznosti, v sočutju, v prostovoljnem razdajanju, v zaupanju, v razumevanju drugega in seveda v povezovanju.«  S tem je o članicah in članih društva ter njihovem delu povedala vse in še več. S predsednikom Društva Ivanom Gašperjem se zato lahko ponosno oziramo nazaj po prehojeni poti in hkrati optimistično zremo v prihodnost, kar sta v uvodnem nagovoru poleg njega potrdila tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec,  Andrej Čas  in župan Občine Mislinja, Bojan Borovnik. Vse prisotne je nagovoril tudi podpredsednik Zveze društev Slovenije, Alojz Rudolf in izrazil navdušenje nad ponosom, ki ga Društvo diabetikov Slovenj Gradec lahko izkazuje, saj  prisostvuje Zvezi društev diabetikov Slovenije že od leta 1958, le dve leti manj od ustanovitve  prvega društva v Sloveniji. Danes pa je v društvo vpetih kar 556 aktivnih in 160 neaktivnih članov, ki preko celega leta lahko sodelujejo v različnih projektih, ki jih ima društvo  v svojem letnem planu; od strokovnih predavanj zdravnikov SB SG in sodelavcev NIJZ, izvajanja meritev,  pohodov v okolici SG in v sredogorje, rekreativnega kegljanja,  edukativnih okrevanj v zdraviliščih, spomladanskih in jesenskih izletih do medgeneracijskega sodelovanja, ki se posebej izraža s pohodi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, 14. novembru.

Moderatorka, Boža Božena Lesjak, ki je tudi mentorica  sladkorne bolezni na Drugi OŠ Slovenj Gradec, je poudarila pomen sodelovanja z osnovnimi in srednjimi šolami, saj se  o sladkorni bolezni skozi delavnice in vsakoletnim tekmovanjem na šolski in državni ravni tako pripomore k osveščanju  mladine.

Da Društvo diabetikov Slovenj Gradec odlično deluje, ni opazila le MO SG, ki je društvu pred kratkim podelila Občinsko nagrado za velik prispevek in dosežek pri napredku in ugledu MO SG, temveč tudi Zveza društev diabetikov Slovenije, ki je po predlogu društva na slavnostni prireditvi podelila zahvalne listine: MO Slovenj Gradec, Občini Mislinja, Splošni bolnišnici SG in diabetološki ambulanti SG.

Srebrno priznanje so za dosežene uspehe ter požrtvovalno in dolgoletno delo v organih društva prejeli  Martina Čodrl, Silva Lavre in Ivan Gašper, medtem, ko je zlato priznanje prejela  Zofija Tisnikar.

1/13













Posebne zahvale  v znak  hvaležnosti za dobro povezovanje in uspešno  sodelovanje na vseh področjih pa so bili  s strani Društva diabetikov SG  deležni: dr. Metka Epšek Lenart, dr. Marijana Predikaka, dr. Janez Lavre,  dr. Ervin Pečnik,  Jani Prednik,  Jože Lenart,  Alojz Rudolf,  Marjana Plaznik,  Silvija Skrivarnik,  Leja Mandič, Andrej  Čas in Bojan Borovnik.

Da pa je prireditev zažarela tako, kot so žarele oči obiskovalcev, ki so dodobra napolnili dvorano, so poskrbeli nastopajoči. Naš nepogrešljivi in nadvse priljubljeni  kantavtor Adi Smolar   vsem prisotnim ni poklonil le svoje  skladbe, ki so več kot izvirne,  temveč je z nami delil tudi modrosti, ki govorijo o lepoti  in ljubezni ter učijo za življenje. Ob njem sta z izjemnim izraznim plesom ljubezensko zgodbo prikazala plesalca Katarina Kumer in Timetjan Lesjak, ravno tako pa mlada obetavna pevka Etijana Lesjak s svojim iskrenim glasom obiskovalce ni pustila ravnodušne.

Stanislav Oblak, podpredsednik Društva diabetikov Slovenj Gradec

Oglejte si tudi