Sevnica

DANES
21°C
9°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Zanimivo srečanje s filmskim producentom Francijem Zajcem, Badjurovim nagrajencem za življensko delo

Društvo TVD Partizan Boštanj je v soboto 25.11.2023 že tretjič organiziralo filmski večer. Tokratni je bil posvečen Ivanu Tavčarju ob 100 letnici njegove smrti v okviru letošnjega občinskega praznika in 3. decembra Tega veselega dne kulture.

Gost prireditve pa je bil znani slovenski filmski producent Franci Zajc, ki je zadnja leta tudi naš krajan. V uvodnem kulturnem programu se je predstavila boštanjska, večkrat nagrajena igralka citer Neža Simončič, v spremljanju recitatorke Marjetke Flisek  v predstavitvi iz filma Cvetje v jeseni, katerega producent je bil tudi tokratni gost.

V nadaljevanju je v intervjuju spregovoril gost Franci Zajc o svojih otroških spominih na Mrtovec od koder je izhajala njegova babica Tončka Pešec in sorodnica Justi Gnedič, o svoji življenski poti in življenskemu delu, ki ga je v celoti posvetil slovenskemu filmskemu ustvarjanju pri Slovenski televiziji in kasneje lastni Arsmediji d.o.o.. Naj omenim le nekaj najbolj poznanih njegovih nadaljevank oz. filmov: Erazem in potepuh, Decameron, Cvetje v jeseni, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Ljubljana je ljubljena, Šanghaj,  Petelinji zajtrk kakor tudi mnogih dokumentarcev: Josip Ressel, Kocbek, Otroci s Petrička, Šipek, Demolation grup, Podzemlje Pece. Posebno poglavje pa so njegovi dokumentarci, ki so jih snemali med vojno v Bosni kot so pretresljivi: Oči Bosne, Sarajevo safari, Muslimani v Bosni, Judo klub…

1/6






Po intervjuju pa smo si ogledali še projekcijo o Vaslavu Hudačku, češkem režiserju in snemanju filma Decameron. Prireditev je povezovala mag. Klaudija Redenšek, za kulinaričen zaključek pa so poskrbele članice TVD Partizan in vaščanke Mrtovca ter vinogradništvo Zalašček.

Vsebina in foto:Janez in Olga Levstik

Oglejte si tudi