Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
26°C
7°C
Oceni objavo

Dogodki ob 100-letnici rojstva blaženega Alojzija Grozdeta

Alojzij Grozde je bil mlad fant iz Gornjega Impolja, ki se je kot odličnjak šolal na klasični gimnaziji v Ljubljani. Bil je obetaven pesnik in angažiran katoličan, ki se je zanimal za veliko stvari, predvsem pa pripravljal, da kot mlad intelektualec dejavno usmeri svoje osebno in poklicno življenje. Vendar mu je načrte pri 19-ih letih prekinila nasilna smrt. Na novega leta 1943, ko je želel obiskati domače, so ga namreč v bližini Mirne, po nedolžnem aretirali, mučili ter umorili partizani. Katoliška cerkev ga je prepoznala kot mučenca za vero in leta 2011 razglasila za blaženega, kar pomeni, da se mu verni tudi uradno lahko priporočamo v molitvah in prošnjah.

Konec meseca maja pa se spominjamo njegovega rojstva in letos naj bi bilo to še posebej slovesno, ker bi bil star 100 let.

Ob tej priložnosti je bilo zadnji majski konec tedna tudi v "grozdetovih" krajih naše občine organiziranih kar nekaj spominskih dogodkov.

Najprej omenimo lep Grozdetov petkov večer, ki ga je pripravilo Kulturno turistično društvo Primož pod kozolcem pri stari Kovačevi (Grozdetovi) hiši na Gornjih Impoljah. Dogodek so z izborom slovenskih pesmi oblikovale Ljudske pevke Čebelice, Ljudski pevci Fantje z vasi, Ljudske pevke Klasje, Zarja iz Račne, Pevska skupina Klasek, s poezijo blaženega Grozdeta pa ga je povezovala recitatorka Irena Ule.

Isti večer se je, v župnijski cerkvi v Tržišču, v organizaciji župnije Tržišče ter župnije in Doma sv. Jožefa iz Celja, zgodil tudi nepozaben recital pesmi in poezije blaženega Alojzija Grozdeta, v izvedbi Fantov iz Jožefovega hriba, Jožefink in drugih člani kulturno-umetniške skupine z Jožefovega hriba, pod umetniškim vodstvom gospoda Primoža Krta.

V nedeljo, pa je 55 pohodnikov, v krasnem in toplem dnevu srečno in zadovoljno prehodilo še osmi pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta, od Tržišča do Studenca. Naj bo tudi ta priložnost izkoriščena za veliko zahvalo tradicionalnemu gostoljubju Aktiva kmečkih žensk v Tržišču, družinama Turk in Repovž na Spodnjih Vodalah, Grozdetovim na Zgornjih Vodalah, družini Rak iz Rogačic, Vintarjevim iz Primoža, Kulturno turističnemu društvu Primož, Studenškim Vinogradnikom in Krajevne skupnosti Studenec ter še mnogim neimenovanim, ki spremljajo in bodrijo pohodnike. Hvala tudi župnijam Tržišče, Studenec in Škocjan ter seveda telškim in druškim ključarjem za pritrkavanje ter Avtobusnemu prevozniku Mrgole. Velika hvala pa seveda gre tudi zvestim pohodnikom in pohodnicam.

Grozdetovega leta s tem seveda še ni konec in priložnosti za osebni obisk krajev, ki so povezani z njim je še dovolj.

Robert Kaše 

Oglejte si tudi