Letošnji 23. svetovni festival praženega krompirja je na prvo septembrsko soboto potekal v Bovcu. Tja se je odpeljala, z nekaj podpornimi člani, tudi ekipa Aktiva kmečkih žena Tržišče. Na festivalu je sodelovalo več kot 50 ekip iz Slovenije in tujine. Kar šest ekip je sodelovalo iz sevniške občine, samo iz Tržišča tri društva. Na prizorišču na letališču Bovec nas je pričakalo lepo sončno jutro. Organizator je že imel postavljene stojnice. Vso opremo za praženje (plinski gorilnik, ponev, kuhalnice, krompir, mast, sol …), ki jo moramo pripeljati s seboj, smo razložili in začeli priprave. Najprej smo si privoščili kavo in nato okrasili stojnico. Del ekipe je že lupil in rezal krompir, drugi del pa čebulo in klobase. Po naši recepturi spražimo tudi sevniške grajske klobase in jih dodamo praženemu krompirju. Na koncu ga zalijemo še z malkovškim cvičkom. Nekaj pa ga ostane za žejna usta. Ko je odigrala godba in se odpela krompirjeva himna, smo ga lahko začeli deliti, tako je pravilo, čeprav so bili obiskovalci že neučakani. Poleg krompirja smo za degustacijo ponudile še krompirjevo pito, nekaj peciva ter kruh in krompirjevo marmelado, skuhano iz mladega krompirja. Ta nenavadna marmelada je bila za obiskovalce zelo okusna. Krompir sorte bella rosa in čebulo smo pridelale na naši samopreskrbni njivi, tako svoje pridelke koristno porabimo. Kljub vremenskim nevšečnostim je bil kar dober pridelek, še posebno čebula, saj je bila skoraj debelejša kot krompir. Ker je to svetovni festival, poteka vsako leto v drugem mestu. Povabljeni smo bili tudi že v tujino, na Madžarsko in Italijo. Prihodnje leto pa smo pražilci krompirja vabljeni na Hrvaško v Reko. Prav gotovo bo spet dišalo po grajskih klobasah z najboljšim malkovškim cvičkom.
Fani Borštnar, Akž Tržišče