Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
18°C
-1°C
JUTRI
19°C
0°C
Deli
7415

Tržiška društva na 19. svetovnem festivalu praženega krompirja v Postojni

Na deževno soboto 7. septembra smo se odpravili proti Postojni, kjer je potekal že 19. svetovni festival praženega krompirja v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.  Zjutraj smo se zbrali v Tržišču in na avtobus naložili vso potrebno opremo, pripomočke in seveda krompir, razne začimbe in dodatke za pripravo te tradicionalne slovenske jedi. V Postojni nas je pričakalo sončno vreme. V središču mesta se je zbralo več kot 60 ekip pražilcev iz Slovenije in tujine. Naš kraj Tržišče pa je bil najbolj množično zastopan, saj smo se ga udeležila kar štiri društva: Aktiv kmečkih žena, društvo upokojencev, Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline Hrast in turistično društvo.  Občino Sevnica pa nas je skupaj zastopalo kar osem društev, zato smo bili še posebej veseli novice, da bo naslednje prizorišče praženega krompirja naša domača Sevnica.

Po prizorišču je dišalo po praženi čebuli, svinjski masti z ocvirki in preostalih začimbah, ki so sestavni del te tradicionalni jedi. Vsako društvo je pripravilo svoj najboljši recept za pripravo praženega krompirja: pražen krompir z jurčki, pražen krompir s kranjsko klobaso, slanino, semeni, zelenjavo in podobno. V glavnem, človeška domišljija ne pozna meja. Za odličen okus pa je pomembno, da so sestavine z domačih njiv in vrtov.


Po 12. uri se je začelo razdeljevanje brezplačnih porcij praženega krompirja. Obiskovalci so pristopili k stojnicam in pokušali pražen krompir, pripravljen po tradicionalnih receptih, ali pa s sodobnejšim pridihom. Čeprav so pražilci  pripravili  nekaj ton krompirja, so porcije kmalu pošle, saj je bil obisk nad pričakovanjem. Ker smo v Tržišču znani po odličnem cvičku, smo obiskovalcem postregli tudi s to odlično kapljico.

Organizatorji so prireditev odlično promovirali in jo tudi izpeljali z odliko, saj je festival obiskalo nekaj tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Predstavili so se tudi lokalni ponudniki domačih izdelkov in obrti. Prireditev je spremljal tudi zanimiv kulturni in glasbeni program. Naš kraj so na festivalu odlično predstavile tudi Mlade žurerke in s plesnimi nastopi požele bučen aplavz.

Ob koncu prireditve je sledila še predaja praporja. Župan občine Postojna Igor Marentič in predsednik društva praženega krompirja Stanislav Menard sta prapor predala naslednji gostujoči občini,  podžupanu občine Sevnica Janezu Kukcu.

Tako že velja povabilo na 20. Festival praženega krompirja, ki bo v Sevnici v soboto, 5. septembra 2020.

 

Za AKŽ, DU, Društvo Hrast, TD Tržišče  Janja Seničar Tratar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi