Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
3°C
Oceni objavo

Grajsko lutkovno gledališče uspešno zastopalo Slovenijo na mednarodnem gledališkem festivalu Strawanz – Focus 2016

Sevniški lutkarji smo odpotovali v Bregenzwald ob Bodenskem jezeru v Avstriji in se udeležili mednarodnega gledališkega festivala  Strawanz – Focus 2016. Izbrani smo bili med 11 amaterskimi gledališči z vsega sveta, ki so med 16. in 19. junijem nastopili na tej ugledni kulturni prireditvi.

Avstrijski organizatorji so se izkazali in vrhunsko izvedli to zahtevno in bogato mednarodno srečanje. Ničesar niso prepustili naključju, saj je pri organizaciji sodelovalo več kot 140 prostovoljcev, dogodek pa so pripravljali več kot leto dni. Letos praznujejo 150. obletnico začetka amaterskih gledališč v tej lepi, gorati  in turistično zelo razviti pokrajini, ki leži na tromeji Avstrije, Švice in Nemčije. Bregenzwald je nekoliko večji kot celotno Posavje in Kozjansko skupaj. Skoraj vsak kraj, ki ima več kot 1000 prebivalcev, ima presenetljivo veliko in dobro opremljeno kulturno dvorano ter tudi svojo gledališko skupino. Teater imajo v krvi, je njihova tradicija, kultura in ljubezen, kar se izraža tudi v kakovosti predstav in kritičnosti občinstva, ki vešče loči zrnje od plev, z velikanskim aplavzom nagrajuje dobro in verjetno z rezkim žvižganjem kritizira slabo.

Mi smo nastopali z lutkovno predstavo Grdi raček, ki je bila tudi edina lutkovna produkcija tega tradicionalnega festivala amaterskih gledališč. Igrali smo v petek v Aberschwendu, v soboto pa v Sulzbergu.  Obe predstavi sta bili že pred dnevi razprodani in tolikšnega aplavza še nismo doživeli. Igralki Marjana Štojs in Snježana Pungerčič sta morali kar štirikrat na poklon pred navdušeno občinstvo, ki je že med predstavo vsak dober ali všečen prizor nagradilo z aplavzom.

Gledališke skupine smo nastopale v vseh večjih krajih Bregenzwalda, ki so bili oddaljeni od naše baze v Bezauu celo do 60 km, zato si nam ni uspelo ogledati vseh festivalskih predstav, ki so bile vse igrane v nacionalnih jezikih izvajalcev. Pri dobrih predstavah razumevanje besedila skoraj ni potrebno, kar so nam dokazali med drugim tudi igralci z Islandije, saj govorijo vsem popolnoma nerazumljiv jezik.

Težko bi se odločil za najboljšo predstavo, saj so bile vse, čeprav različne in drugačne,  po svoje vrhunske in so navduševale s svojo energijo, idejami, dramskimi rešitvami, originalnostjo, brezhibno igro in bile vse prej kot amaterske.

Vsak večer smo se po večerni predstavi v Bezauu, ki je bil tudi središče festivalskega dogajanja, zabavali ob koncertih dobrih glasbenih skupin, sklepali prijateljstva, debatirali o predstavah, kulturni situaciji v naših državah, idejah, sodelovanju.  Mislim, da bo festival vsem udeležencem ostal v nepozabnem spominu, ker smo  postali  nekakšna prijateljska družina strawanzarjev. Strawanz je bil tudi maskota in logo festivala, ki pomeni  potepuha, veseljaka.

Žal se zaradi politične situacije v Afriki festivala ni mogla udeležiti izbrana plesno-gledališka skupina iz Kameruna. Našo predstavo so si ogledali tudi slovenski izseljenci iz Züricha in nas navdušeni nad predstavo povabili decembra na gostovanje v Švico. Največje presenečenje pa je bilo vabilo na 30. mednarodni festival amaterskih gledališč maja 2017 v bližini Salzburga v Avstriji, ki nam ga je izročil po ogledu naše lutkovne predstave organizator tega festivala prof. Matthias Hochradl. Mislim, da smo uspešno opravili svoje kulturno poslanstvo, zastopali in promovirali Sevnico, Posavje in Slovenijo, spoznali nove prijatelje, gledališčnike, navezali poslovne in prijateljske stike s  Slovenci v tujini in  gledališči iz Avstrije, Švice, Izraela, Nemčije, Južnoafriške republike, Islandije in Madžarske ter si odprli pot v mednarodne gledališke vode, zaigrali dobro lutkovno predstavo … V nekaj dneh smo prevozili tudi več kot 2000 km.

Da ne bi pozabili Slovenije in Sevnice, smo vse nastopajoče skupine in organizatorje  obdarili z dobrotami: dobro frankinjo, sevniško salamo, orehovo potico in kupico, iz katere je kukala sevniška voščenka. Dodali smo tudi ročno lutko iz naše delavnice – dobrega grajskega duha  Anderluha.

Seveda velika zahvala vsem, ki so nam s svojo pomočjo in posluhom za kulturo omogočili nastop na tej nepozabni in ugledni mednarodni gledališki prireditvi.     
                           

 Bernard  Pungerčič, G L G Sevnica  

Oglejte si tudi