Oceni objavo

Aktivno v športno plezanje s Plezalnim klubom Sevnica

Športno plezanje je danes zagotovo eden bolj prepoznavnih in priljubljenih športov po svetu in tudi pri nas. Zasluge za tako priljubljenost lahko pripišemo slovenskim športnim plezalcem, saj so v samem svetovnem vrhu tega športa. Je še kdo, ki ne pozna Janje Garnbret? Vse več otrok, mladih in odraslih se za športno plezanje zanima tudi v občini Sevnica, kjer v zadnjih letih za razvoj športnega plezanja aktivno skrbi Plezalni klub Sevnica.

V Posavju je športno plezanje prisotno že vrsto let. Težko bi rekli, da lahko na prstih obeh rok preštejemo vse »plezalne veterane«, ki so že leta nazaj preplezali in raziskali skalnate kotičke našega Posavja. Športno plezanje se je v Sevnici začelo razvijati pod okriljem plezalcev Posavskega alpinističnega kluba. Dobrih petnajst let nazaj pa je bilo prvič organizirano v okviru športnoplezalnega odseka Aranea, pri Planinskem društvu Lisca. Večjo prepoznavnost je športno plezanje pridobilo v zadnjih nekaj letih, od ustanovitve samostojnega Plezalnega kluba Sevnica leta 2020. Od samega začetka klub aktivno in z jasno vizijo vodi Edvin Nepužlan.

Za plezanje se zanima vse več otrok in odraslih

Plezalni klub Sevnica na območju občine in širše okolice uspešno skrbi za udejstvovanje športnega plezanja na rekreativni in tekmovalni ravni. V klubu danes beležimo več kot 100 članov. S plezanjem se ukvarja že več kot 65 otrok, povpraševanje po plezalni vadbi pa se še povečuje. Vadbe za otroke aktivno izvajamo dva- do trikrat tedensko na treh lokacijah v Sevnici in Boštanju. V Športnem domu Sevnica razpolagamo z visoko plezalno steno in boldersko plezalno steno, v OŠ Sava Kladnik pa z boldersko plezalno steno. V letu 2022 smo pridobili dodatne prostore in novo boldersko plezalno steno tudi v OŠ Boštanj. V klubu aktivno deluje manjša tekmovalna skupina otrok, ki se udeležujejo tekmovanj v t. i. Vzhodni ligi. Gre za tekmovanja, na katerih se vsako leto zbere več kot 400 mladih športnih plezalcev iz različnih klubov vzhodne Slovenije.

Rekreativno plezanje zanima tudi vse več odraslih. Trikrat tedensko izvajamo vadbo za odrasle na visoki plezalni steni v Sevnici in bolderski plezalni steni v Boštanju. Prav tako vsako leto organiziramo tečaje športnega plezanja za odrasle, ki so zelo dobro obiskani. Plezanje združujemo tudi izven občine, zato se člani večkrat letno organiziramo in odpravimo na enodnevne ali večdnevne plezalne izlete v plezališča po Sloveniji in v tujini. V prihodnjih letih želimo omogočiti in ponuditi ustrezno plezalno infrastrukturo tudi v drugih krajih naše občine. Trudimo se, da bi bilo plezanje dostopno in omogočeno čim večjemu številu ljudi.

V nastajanju je prvo naravno plezališče v Sevnici

Na območju občine Sevnica urejamo tudi plezališče v naravi. Trenutno potekajo urejevalna dela, kot so priprava poti, čiščenje skal, urejanje dostopnosti in opremljanje smeri. Naravno plezališče bo plezalcem ponudilo več kot 50 plezalnih smeri, različne zahtevnosti ter bo primerno tako za začetnike kot tudi izkušene plezalce. Plezališče naj bi bilo predvidoma urejeno in uradno odprto v prihodnjem letu. Z odprtjem naravnega plezališča bomo naredili velik korak k uspešnemu razvoju športnega plezanja na območju občine Sevnice in širše okolice.

Zapisal: Plezalni klub Sevnica

Oglejte si tudi