Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

ROŽNATI SMO RAZISKOVALI

ROŽNATI SMO RAZISKOVALI

 

V mesecu januarju so otroci Rožnate igralnice z vzgojiteljicama Petro in Marjanco raziskovali vodo in Orffove inštrumente. Spoznali so kroženje vode v naravi in se seznanili z novimi naravoslovnimi izrazi. Na opazovalnih sprehodih so iskali led, ivje, spoznali so, da stoječe vode zamrznejo, tekoče vode pa led težko v celoti prekrije. Pihali so milne mehurčke in opazovali njihovo zmrzovanje. Izvedli so tri naravoslovne eksperimente. Talili so led, topili sneg, izhlapevali vodo, ki je pri tem nastaIa in jo tudi izparevali. Predvidevali so koliko vode bo nastalo iz ledu in snega, svoje ugotovitve zapisali v tabeli in jih primerjali z rezultati. Spoznavali so plovnost teles in ugotavljali kaj plava, kaj potone in svoja predvidevanja primerjali z rezultati eksperimenta. Pri tem so uporabili stolpični prikaz. Raztapljali in mešali so snovi v vodi, opisovali okuse in spoznavali detergent za pranje posode kot topilo. V posodi so zmešali mivko, vodo, sol in kovinske predmete. Z magnetom so ločili kovinske predmete, na blago ulovili mivko, precejeno vodo in sol, pa so na koncu izparevali in ugotovili, da na dnu posode ostane sol. Postopek ločevanja so s pomočjo vzgojiteljice tudi zapisali in dodali fotografije, ki so nastale med eksperimentom.

Ker so led, sneg in mraz znanilci zime, so se otroci preizkusili tudi v kombinirani tehniki slikanja z obarvanim ledom na palčki, kapljanjem tempera barve s kapalko in pihanjem le-te s slamico. Sliko so fiksirali s posipanjem soli. Nastali so pravljični zimski pogledi skozi okna.

Zima nas žal ni obdarila s snegom, a so si otroci zimske radosti pričarali kar v telovadnici. Drsali in sankali so na časopisnem papirju, ki so ga na koncu zmečkali v kepe, s katerimi so se navdušeno kepali.

V januarju so otroci spoznavali, poslušali in tudi ustvarjali z Orffovimi glasbili. Prepoznavali so njihov zvok, jih poimenovali, z njimi spremljali prepevanje že znanih pesmic, vsak otrok je tudi narisal njemu najljubše Orffovo glasbilo. Za zaključek so otroci pripravili in izvedli domišljijsko lutkovno predstavo z uporabo Orffovih glasbil.

Raziskovanje je bilo bogato poplačano z izkušnjami, doživetji in vtisi.

 

 

Zapisala: Petra Meserko, dipl. vzgojiteljica

Oglejte si tudi