Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 20.07.2017

pretežno oblačno
Popoldne bo sončno in vroče, občasno bo na nebu nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo veter zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj C.
18°C | 33°C
petek, 21.07.2017
18°C | 33°C
sobota, 22.07.2017
18°C | 36°C
nedelja, 23.07.2017
18°C | 36°C
ponedeljek, 24.07.2017
19°C | 34°C
Opozorila
Četrtek, 20.7.2017 ob 16h
Do ponedeljka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.
18°C
33°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Visoko šolstvo

Sodelovanje študentov Fakultete za logistiko ......


VISOKO ŠOLSTVO

| |
16.07.2015      11:00
A A

Sodelovanje študentov Fakultete za logistiko iz Krškega na projektih »Po kreativni poti do praktičnega znanja«



Sodelujoči pri projektu Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat
Sodelujoči pri projektu Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat
Deli:

Tudi študentje iz Sevnice aktivno sodelujejo na dveh projektih »Po kreativni poti do praktičnega znanja« pod vodstvom mentorja izr. prof. dr. Andreja Lisca. Prvi je »Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat« in drugi »Izboljšava polnjenja polic z uporabo Shelf ready embalaže«. Zraven sodelujeta še dve sevniški podjetji Gostilna in trgovina Repovž, Jože Repovž s. p. in Kmečka zadruga Sevnica z. o. o.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se predvsem v zadnjih letih intenzivno zavzema za promocijo lokalno pridelane hrane ter s tem izrabo lastnih državnih virov. Na tem področju se že poznajo vidni rezultati, saj se vedno več državljanov pri svojih nakupih odloča za lokalno hrano. Vsi se čedalje bolj zavedamo, da lokalna prehrana predvsem iz logističnega vidika (dolg transport, skladiščenje hrane iz oddaljenih držav) ne pomeni zgolj kvalitetnejše hrane, posledično bolj zdravega prebivalstva, temveč tudi več delovnih mest tako za kmete, obrtnike, kot tudi industrijske delavce. Zagotavljanje hrane lokalnemu prebivalstvu s trajnostnim izkoriščanjem domačih proizvodnih virov je strateška opredelitev slovenske države, ki določa tudi njeno politično in ekonomsko suverenost. Distribucija lokalne hrane oz. organizacija kratkih oskrbovalnih verig je tako naslednji izziv. Tukaj so se povezali Kmečka zadruga Sevnica z. o. o., lokalni predelovalec prehrane Gostilna in trgovina Repovž, Jože Repovž s. p., Fakulteta za logistiko, Fakulteta za strojništvo, Univerze v Mariboru ter Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Zaradi prezasedenosti proizvajalcev lokalno predelane hrane in njihove regionalne in lokalne razpršenosti je zelo težko uskladiti skupno distribucijsko verigo, so študenti skušali rešiti omenjeno problematiko na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev ter kriterijev iz vidika upravljanja podeželja.

Ključna problematika pri projektu »Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat«, ki jo rešujejo je oskrba, za začetek, sevniškega prebivalstva z lokalno predelano hrano od vrat do vrat, začenši na praktičnem primeru samostojnega podjetnika Jožeta Repovža, Gostilna in trgovina Repovž, ki proizvaja lokalno pridelano hrano. Pri razreševanju projekta ugotavljamo primernost ter transparentnost trenutnega upravljanja z lokalno pridelano hrano, določamo preglednost nad trenutnim sistemom ravnanja in postavljamo optimalen model distribucije lokalno pridobljene hrane v občini Sevnica z dobro vidljivimi in definiranimi procesi distribucije ter določitvijo tehnično-tehnološke podprtosti. Tovrstni sistemi se v Sloveniji v manjšem obsegu pojavljajo predvsem na mikro ravni, model zasnovan na našem praktičnem primeru pa bi lahko v nadaljevanju bil zasnova tudi za makro raven.

Drugi projekt je namenjen izboljšavi časovno zamudno aktivnost polnjenja polic. Slednje je na osnovi obstoječe tehnologije zamudno, zato si v podjetjih prizadevajo za izboljšanje lastnega pakirnega sistema, tudi izboljšanje lastne embalaže iz oblikovnega vidika ter izboljšano kakovost polnjenja polic.

Fakulteta za logistiko ter strojništvo Univerze v Mariboru podajata izboljšave glede omenjene problematike na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev. Oblikujemo primerno Shelf ready embalažo, ki omogoča bolj funkcionalen sistem polnjenja polic ter ga implementiramo v prodajalno z namenom boljšega, predvsem optimalnejšega, poslovanja podjetja.

Interdisciplinarno ter kreativno razmišljanje študentov obeh študijev pripomore k optimalnejšim ter inovativnim rešitvam.

Natančni posnetek obstoječega stanja, izdelava kritične analize obstoječega stanja, prenova obstoječega stanja z uvedbo tehnologije Shelf ready embalaže, omogoča trgovcem, da se blago v skupinskem pakiranju postavi na polico, ne da bi ga bilo potrebno pred tem dodatno razpakirati.

Namen je uvedba shelf-ready embalaže ter s tem izboljšati način polnjenja polic, začenši na praktičnem primeru samostojnega podjetnika Jožeta Repovža, Gostilna in trgovina Repovž in trgovine Izidor, Kmetijske zadruge Sevnica, ki združuje proizvajalce lokalno pridelane hrane in jim omogoča prodajo le-te ter proizvaja lastne proizvode. Pri razreševanju projekta nameravamo tako ugotoviti primernost trenutnega načina embaliranja ter polnjenja polic, določiti preglednost nad trenutnim sistemom ravnanja, zasnovati optimalen model polnjena polic s Shelf ready embalažo na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Sevnica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Julij 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
20.07.2017 | Tečaji in delavnice
Ustvarjalni četrtki na bazenu Sevnica: Papirčkanje
22.07.2017 | Družabni dogodki
Igre brez meja
22.07.2017 | Družabni dogodki
Open Air Pool Party @Sevnica
23.07.2017 | Družabni dogodki
Gasilska veselica na Okiču
23.07.2017 | Turizem
ANGLEŠKI JEZIKOVNI TABOR NA LISCI 2017
24.07.201 | Ostalo
Počitniško varstvo za otroke - 2. teden
24.07.2017 | Tečaji in delavnice
Ustvarjalni ponedeljki: hama perlice
25.07.201 | Tečaji in delavnice
POČITNIŠKE FILMSKE DELAVNICE
25.07.2017 | Družabni dogodki
Družabne igre: Moja Slovenija
25.07.2017 | Tečaji in delavnice
JOGA v sevniškem grajskem parku
26.07.2017 | Šport
Šport na prostem: odbojka
27.07.2017 | Tečaji in delavnice
Ustvarjalni četrtki na bazenu Sevnica: hama perlice
20.07.2017 | Tečaji in delavnice
Ustvarjalni četrtki na bazenu Sevnica: Papirčkanje
21.07.2017 | Kino
Grajski kino pod zvezdami - POPOLNI TUJCI
22.07.2017 | Družabni dogodki
Igre brez meja
22.07.2017 | Družabni dogodki
Open Air Pool Party @Sevnica
23.07.2017 | Družabni dogodki
Gasilska veselica na Okiču

Bodite prvi pri oddaji mnenja.