Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
6°C
SOB.
25°C
5°C
Oceni objavo

Sodelovanje študentov Fakultete za logistiko iz Krškega na projektih »Po kreativni poti do praktičnega znanja«

Tudi študentje iz Sevnice aktivno sodelujejo na dveh projektih »Po kreativni poti do praktičnega znanja« pod vodstvom mentorja izr. prof. dr. Andreja Lisca. Prvi je »Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat« in drugi »Izboljšava polnjenja polic z uporabo Shelf ready embalaže«. Zraven sodelujeta še dve sevniški podjetji Gostilna in trgovina Repovž, Jože Repovž s. p. in Kmečka zadruga Sevnica z. o. o.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se predvsem v zadnjih letih intenzivno zavzema za promocijo lokalno pridelane hrane ter s tem izrabo lastnih državnih virov. Na tem področju se že poznajo vidni rezultati, saj se vedno več državljanov pri svojih nakupih odloča za lokalno hrano. Vsi se čedalje bolj zavedamo, da lokalna prehrana predvsem iz logističnega vidika (dolg transport, skladiščenje hrane iz oddaljenih držav) ne pomeni zgolj kvalitetnejše hrane, posledično bolj zdravega prebivalstva, temveč tudi več delovnih mest tako za kmete, obrtnike, kot tudi industrijske delavce. Zagotavljanje hrane lokalnemu prebivalstvu s trajnostnim izkoriščanjem domačih proizvodnih virov je strateška opredelitev slovenske države, ki določa tudi njeno politično in ekonomsko suverenost. Distribucija lokalne hrane oz. organizacija kratkih oskrbovalnih verig je tako naslednji izziv. Tukaj so se povezali Kmečka zadruga Sevnica z. o. o., lokalni predelovalec prehrane Gostilna in trgovina Repovž, Jože Repovž s. p., Fakulteta za logistiko, Fakulteta za strojništvo, Univerze v Mariboru ter Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Zaradi prezasedenosti proizvajalcev lokalno predelane hrane in njihove regionalne in lokalne razpršenosti je zelo težko uskladiti skupno distribucijsko verigo, so študenti skušali rešiti omenjeno problematiko na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev ter kriterijev iz vidika upravljanja podeželja.

Ključna problematika pri projektu »Distribucija lokalne pridelane hrane od vrat do vrat«, ki jo rešujejo je oskrba, za začetek, sevniškega prebivalstva z lokalno predelano hrano od vrat do vrat, začenši na praktičnem primeru samostojnega podjetnika Jožeta Repovža, Gostilna in trgovina Repovž, ki proizvaja lokalno pridelano hrano. Pri razreševanju projekta ugotavljamo primernost ter transparentnost trenutnega upravljanja z lokalno pridelano hrano, določamo preglednost nad trenutnim sistemom ravnanja in postavljamo optimalen model distribucije lokalno pridobljene hrane v občini Sevnica z dobro vidljivimi in definiranimi procesi distribucije ter določitvijo tehnično-tehnološke podprtosti. Tovrstni sistemi se v Sloveniji v manjšem obsegu pojavljajo predvsem na mikro ravni, model zasnovan na našem praktičnem primeru pa bi lahko v nadaljevanju bil zasnova tudi za makro raven.

Drugi projekt je namenjen izboljšavi časovno zamudno aktivnost polnjenja polic. Slednje je na osnovi obstoječe tehnologije zamudno, zato si v podjetjih prizadevajo za izboljšanje lastnega pakirnega sistema, tudi izboljšanje lastne embalaže iz oblikovnega vidika ter izboljšano kakovost polnjenja polic.

Fakulteta za logistiko ter strojništvo Univerze v Mariboru podajata izboljšave glede omenjene problematike na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev. Oblikujemo primerno Shelf ready embalažo, ki omogoča bolj funkcionalen sistem polnjenja polic ter ga implementiramo v prodajalno z namenom boljšega, predvsem optimalnejšega, poslovanja podjetja.

Interdisciplinarno ter kreativno razmišljanje študentov obeh študijev pripomore k optimalnejšim ter inovativnim rešitvam.

Natančni posnetek obstoječega stanja, izdelava kritične analize obstoječega stanja, prenova obstoječega stanja z uvedbo tehnologije Shelf ready embalaže, omogoča trgovcem, da se blago v skupinskem pakiranju postavi na polico, ne da bi ga bilo potrebno pred tem dodatno razpakirati.

Namen je uvedba shelf-ready embalaže ter s tem izboljšati način polnjenja polic, začenši na praktičnem primeru samostojnega podjetnika Jožeta Repovža, Gostilna in trgovina Repovž in trgovine Izidor, Kmetijske zadruge Sevnica, ki združuje proizvajalce lokalno pridelane hrane in jim omogoča prodajo le-te ter proizvaja lastne proizvode. Pri razreševanju projekta nameravamo tako ugotoviti primernost trenutnega načina embaliranja ter polnjenja polic, določiti preglednost nad trenutnim sistemom ravnanja, zasnovati optimalen model polnjena polic s Shelf ready embalažo na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev.

Oglejte si tudi